Stadsgracht - Foto: Wouter Steenbergen
Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Een zonnige dag, gevolgd door een koele nacht

Zwolle – Woensdag is er veel zon en het blijft droog. Heet zomerweer maakt plaats voor warm zomerweer. De temperatuur loopt in de middag op naar 26 graden. Dat is een zomerse waarde, maar wel zo’n 10 graden ‘koeler’ dan op dinsdag. Koel kunnen we het eigenlijk nog niet noemen, want het langjarige gemiddelde maximum voor deze fase van juni is 20 graden. Daar zitten we ruim boven. Maar velen zullen deze temperatuur een verademing vinden.

Zoals verwacht, is dinsdag op KNMI-weerstation Heino een temperatuurrecord gebroken. Het was daar met een maximum van 34,5 °C nog nooit eerder zo warm op 25 juni. Dit dagrecord werd ook op de meeste andere KNMI-meetpunten in Nederland gevestigd. In stedelijk gebied, zoals Zwolle, is het nog heter geworden. Naar buiten gaan was dinsdag in de middaghitte voor velen een beproeving. Woensdag is er voor Zwollenaren minder reden om zich binnen schuil te houden.

De aangekondigde verkoelende winddraaiing van zuidoost naar noord voltrekt zich een beetje trager dan verwacht. Woensdag beginnen we met een matige westen- tot noordwestenwind, die in de loop van de dag ruimt naar noord en geleidelijk toeneemt. Misschien wordt ‘s middags windkracht 5 even aangetikt. Uit genoemde windrichtingen stroomt de hele dag lucht vanaf de koele Noordzee deze kant op.

In de nacht naar donderdag houden we de noordenwind vast. Het kwik daalt naar ongeveer 13 graden en die 13 is geen typefout! Zo fris is het lang niet meer geweest. Donderdag overdag is het uitbundig zonnig en de wind blijft in de noordhoek. ‘s Middags wordt het ongeveer 23 graden.

Artikel delen: