Zondagse opera in het filmtheater

Drie maanden lang zijn in Filmtheater Fraterhuis in Zwolle verfilmingen te zien van recent opgevoerde opera’s. Het Fraterhuis is één van de deelnemende filmtheaters in een landelijk festival, waaraan ook de Nederlandse Opera en de NPS meewerken. In april start de trilogie met ‘Doctor Atomic’ van John Adams, in 2007 verfilmd door Peter Sellars.

 

Het beste wat Nederland op het gebied van opera te bieden heeft, is binnenkort binnen ieders bereik in Zwolle. Recente opera’s van De Nederlandse Opera, die jaarlijks duizenden liefhebbers uit binnen en buitenland naar het Muziektheater in Amsterdan trekken zijn nu ook tezien in het Fraterhuis in Zwolle. Topproducties met perfect beeld in High Definition en heerlijk Surround geluid. In de maanden april, mei en juni komen drie opera’s aan bod. Voorafgaand aan iedere opera wordt kort de cast voorgesteld, het verhaal geschetst en een korte backstage impressie gegeven. Deze maand is ‘Doctor Atomic’ van John Adams te zien, in mei volgt ‘Castor et Pollux’ van Jean-Philippe Rameau en in juni sluit Mozart’s ‘Die Entführung aus dem Serail’ de reeks af. Iedere opera is bij Filmtheater Fraterhuis twee keer te zien op zondagmiddag om 13.30 uur.

De opera ‘Doctor Atomic’ (1947) gaat over Robert J. Oppenheimer, de uitvinder van de atoombom en een bijna mythische figuur. Zijn verlangen grenzen te verleggen, zette hem aan tot een experiment dat een bedreiging vormt voor de hele mensheid. Voor componist John Adams vormde Oppenheimer dan ook een gedroomde figuur voor zijn opera. Peter Sellars is verantwoordelijk voor de indrukwekkende enscenering, waarin de wetenschappelijke nieuwsgierigheid het opneemt tegen de morele afwijzing. Het verhaal is gebaseerd op officiële documenten die tot voor kort geheim waren. Ook is er geput uit de westerse literatuurgeschiedenis en de Bhagavad Gita. Dit alles is gekruid met Faustiaanse elementen. De bom zelf is lijfelijk aanwezig. Hij hangt dreigend boven het toneel, en kijkt neer op het laboratoriumpersoneel, de werkkamer van Oppenheimer en zelfs op diens baby.

Nu het Fraterhuis twee filmzalen heeft, behoort het tot de filmtheaters die met regelmaat deelnemen aan (landelijke) festivals en initiatieven. Ook premières en voorpremières komen vaker voor. In Filmtheater Fraterhuis is ‘Doctor Atomic’ te zien op zondagen 13 en 20 april, steeds om 13.30 uur. De toegangsprijs voor deze exclusieve voorstellingen bedraagt 17,50 ( 15,00 voor Vrienden van het Fraterhuis). Het is verstandig vooraf te reserveren via www.filmtheaterfraterhuis.nl .

Artikel delen:

Reageer