Eikenprocessierupsen in Zwolle gevaarlijker dan ooit - Foto: Nienke Mondria
Foto: Nienke Mondria

Eikenprocessierupsen in Zwolle gevaarlijker dan ooit

Zwolle – Dit jaar is het waarschijnlijk niemand ontgaan, op veel eiken in onze stad zitten nesten van de eikenprocessierups. Elke rups die honderdduizenden brandharen heeft kan huidirritatie, maar ook irritatie aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. Wat extra opvallend is dit jaar is de hoeveelheid van de nesten. Vanwege het gunstige klimaat voor zowel de rupsen en vlinders is dit drie keer zo veel als normaal.

De naam eikenprocessierups doet vermoeden dat deze rupsen alleen in eiken zitten, maar ze zijn ook al op boomsoorten of struiken gevonden. Dit gebeurt als ze meerdere keren verveld zijn, en ze uit de eik naar een andere boom of haag kruipen. De rupsen kunnen overleven in beukenhagen, kardinaalsmuts, meidoorn, berk, beuk, prunus en populieren. Het vinden van voedsel zal hier alleen wat lastiger zijn.

Door het warme weer zijn mensen minder goed beschermd tegen de haren van de rupsen omdat ze minder kleding aan hebben die hun huid kan beschermen. Omdat het ook niet windstil is, waaien de rupsen, en hun brandharen uit de bomen en dan begint de irritatie op de huid van voorbijgangers. Veel dieren maar ook kinderen die in een speeltuin spelen zijn vaak de dupe, zij worden vaak binnen gehouden zodat ze geen last meer hebben van dit kruipende ongedierte.

Al wekenlang terroriseren de rupsen met hun lange haren onze stad. Iedereen die een nest ziet, kan een melding bij de gemeente Zwolle maken. Alleen kunnen de verdelgers het werk, vanwege de vele aanvragen die via de gemeente binnenkomen, niet meer aan. Toch blijft het belangrijk om meldingen te blijven maken, zodat de nesten verdelgd kunnen worden en kinderen weer lekker buiten kunnen spelen. Een melding van een nest processierupsen kunt u maken via het digitale formulier op de website van de gemeente Zwolle of door te bellen met 14038.

Op onderstaande kaart kunt u melden waar u de rupsen heeft gezien. Wanneer u nog geen melding heeft gemaakt bij de gemeente, doe dat dan alsnog via het bovenstaande digitale formulier.

Artikel delen: