Animatiefilm ‘Persepolis’ bij Filmtheater Fraterhuis

Filmtheater Fraterhuis in Zwolle presenteert, in samenwerking met stichting V-Gen-X de tweede editie van het Animatie Festival Zwolle. Op zaterdag 19 april zijn inzendingen te zien van scholieren, studenten en professionals uit de regio. Bovendien vertoont het Fraterhuis ‘Persepolis’, de opmerkelijke winnaar van de publieksprijs op het Filmfestival in Rotterdam.

  

In Zwolle en omstreken zijn tal van animatiefilmers actief voor bedrijven en omroepen. Veelal werken deze kunstenaars alleen, in hun eigen studio. Stichting V-Gen-X wil een onderlinge dialoog starten door het vertonen van elkaars werk. Op 19 april is werk te zien van leerlingen, studenten en professionals. Speciale gast is animatiefilmer Gerrit van Dijk. Ook de meesterlijke animatiefilm ‘Persepolis’, die op het filmfestival in Rotterdam de publieksprijs won, is tijdens het festival twee maal te zien.

Een animatiefilm of een humanitaire film zijn niet snel prijswinnaars. De Iraanse animatiefilmer Marjane Satrapi speelde het klaar: ‘Persepolis’ won de publiekprijs in Rotterdam. De animatiefilm is gebaseerd op de autobiografische stripboeken van Satrapi zelf, over een meisje dat de islamitische revolutie meemaakt in Iran. Ondanks deze sociale terreur weet zij punk, Iron Maiden en Abba te ontdekken. ‘Persepolis’ vertelt de pijnlijke geschiedenis van een land, maar vormt daarnaast het eigenzinnige, vaak luchtige ‘dagboek’ van een intelligent meisje dat zich staande houdt in het tumult. Behalve tijdens het Animatiefestival is de film ook te zien op 18 en 21 april.

Nu het Fraterhuis twee filmzalen heeft, behoort het tot de filmtheaters die met regelmaat deelnemen aan festivals en andere culturele initiatieven. Ook premières en voorpremières komen vaker voor. Het is verstandig vooraf te reserveren via www.filmtheaterfraterhuis.nl. Voor het Animatiefestival: zie ook www.animatiefestivalzwolle.nl.

 

Artikel delen:

Reageer