Obrechtstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Obrechtstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Kans op een bewolkte start, daarna volop zon

Zwolle – Donderdag begint lekker koel met een flinke kans op wolkenvelden, waarachter de morgenzon verborgen is. Met een beetje geluk lost de bewolking al vroeg op. Dan begroet de zon Zwolle met een brede smile, die de rest van de dag niet meer verdwijnt. Ondanks het zonnebad waarin de stad komt te liggen, is het de minst warme dag van de week. Ongeveer 22 graden wordt berekend. Maar op een plek in de zon en uit de wind zal het zomerse niveau van 25 graden heus wel gehaald worden. Het blijft droog.

De wolkenvelden worden door de noordenwind hierheen gevoerd vanaf de Noordzee. Zo heeft het voordeel van de koelte die deze wind van zee brengt, ook het nadeel van een verhoogde kans op bewolking. De wind neemt in de middag toe naar matig, windkracht 3 tot 4, ruim voldoende om een vlag mooi te laten uitwaaien.

De noordenwind hebben we te danken aan een stevig hogedrukgebied, dat van de Duitse weerdienst de naam Vera heeft gekregen. Vera ligt al een paar dagen bij Schotland, waardoor ze bij ons een noordelijke stroming veroorzaakt. Volgens de weermodellen is ze van plan om hierheen af te zakken. Gezellig, zou je zeggen, maar alleen voor liefhebbers van tropenhitte.

Met de komst van Vera kantelt de wind tijdelijk naar oost tot zuidoost, waar de hete lucht zich bevindt. Dat gebeurt zaterdag. Het wordt een zonovergoten, tropische dag met 30 graden of meer op de thermometer. Zondag ook veel zon, maar een fractie minder heet. Na het weekend een daling van de temperatuur naar meer normale waarden rond 20 graden.

Vrijdag wordt de temperatuurstijging ingezet. Het is zonnig en met een naar noordoost neigende wind al iets warmer dan donderdag.

Artikel delen: