Voormalig Frosty Food gebouw Voorsterpoort Zwolle wordt circulair gesloopt

Voormalig Frosty Food gebouw Voorsterpoort Zwolle wordt circulair gesloopt

Zwolle – Op 3 juli aanstaande start de sloop van het voormalig Frosty Food pand aan de Russenweg 6 op Voorsterpoort. De sloop van dit pand gebeurt circulair. Dit betekent dat materialen van en uit het pand hoogwaardig worden hergebruikt.

De start van de sloop is tevens de start voor de herontwikkeling van het hele gebied. Voorsterpoort verandert de komende jaren. “We hebben de ambitie dat dit gebied zich ontwikkelt tot een toekomstbestendige en klimaatbestendige locatie in de stad”, aldus wethouder René de Heer. “Voorsterpoort is qua ligging aan de snelweg en vlak bij het centrum van Zwolle een unieke locatie. Inmiddels hebben delen van dit gebied een verouderde uitstraling. Voorsterpoort verdient een facelift, een herontwikkeling tot een aantrekkelijk plek waar je wilt komen om te werken, winkelen, leren of ontspannen. Wat ons betreft krijgt Voorsterpoort een gevarieerd aanbod op het gebied van sport, onderwijs, winkels en bedrijvigheid”.

In de loop van dit jaar start op Voorsterpoort de bouw van de nieuwe WRZV-hallen inclusief de nieuwe toegangsweg naar de hallen. Hiervoor moet eerst het pand van voormalig Frosty Food worden gesloopt. De sloop van het pand wordt gedaan door Lagemaat uit Heerde, dit bedrijf heeft ervaring op het gebied van circulaire sloop. Zo gaan de hallen van het pand in complete vorm naar nieuwe bestemmingen en afnemers, hout uit het pand gaat o.a. naar Binthout waarbij het wordt vermaakt tot binnen-interieur. Het beton dat vrijkomt bij de sloop, wordt deels hergebruikt voor de aanleg van de nieuwe toegangsweg naar de WRZV-hallen.

De gemeente wilde met de aanbesteding voor deze sloop de bouwsector uitdagen om een bijdrage te leveren aan een circulaire economie. René de Heer: “Het is mooi te zien dat de bouwsector deze handschoen actief oppakt. In een circulaire economie praten we steeds minder over afval, maar meer over grondstoffen. Dat komt hier heel goed tot uitdrukking, veel grondstoffen gaan hergebruikt worden. Circulair ondernemen moet je vooral doen, leren van de ervaringen en blijven verbeteren. Wat mij betreft is deze sloop een voorbeeld voor toekomstige projecten en blijven we onszelf en de markt uitdagen op dit onderwerp.”

De sloop van Frosty Food duurt tot medio oktober. Daarna start de aanleg van de nieuwe toegangsweg naar de te bouwen WRZV-hallen.

Artikel delen: