Bloemetjes buiten zetten in Zwolle

Bloemetjes buiten zetten in Zwolle

Zwolle – In Zwolle staan ruim 70.000 bomen, waardoor de stad bekend staat als groene stad. Niet alleen op openbare plekken is er veel groen, veel huizen hebben een tuin. Hoe meer tuinen, hoe beter dit is voor de bijenpopulatie die in razend tempo afneemt.

De bijna 1000 jaar oude Hanzestad Zwolle staat bekend als groene stad. Verdeelt over de stad zijn niet alleen meer dan 70.000 bomen te vinden, ook parken en talloze tuinen dragen hun steentje bij aan het imago als groene stad. Er zijn diverse stichtingen die erop toezien dat het groen in de stad optimaal behouden wordt. En dat is goed. Een groene stad betekent immers volop mogelijkheden om de natuur in stand te houden.

Dat het met de bijenpopulatie slecht gesteld is, is al lang geen geheim meer. Op de lange termijn levert dit problemen op voor ons als mens. Zonder bijen is er immers geen bestuiving en zonder bestuiving zullen we binnen de kortste keren geen voedsel meer hebben. Tijd dus om hier verandering in te brengen. Gelukkig zien steeds meer mensen in dat het zo niet langer kan en zetten zij zich op alle mogelijke manieren in om de bijenpopulatie in Zwolle weer op peil te krijgen.

Om dit te kunnen realiseren zijn twee dingen nodig: veel groen en bloemen en het drastisch verminderen van het gebruik van landbouwgif. Bomen en struiken die bloeien zijn alvast een goede voedingsbron voor bijen en vlinders. Want helaas gaat het niet alleen met de bijen slecht, de vlinders treft hetzelfde lot. Door het gebruik van gif op openbare plaatsen te beperken wordt ruimte gecreëerd voor het verzamelen van nectar door bijen en vlinders.

Misschien vraag je jezelf af wat jij kunt doen om het tekort aan bijen op te lossen. Eigenlijk is het heel simpel: zet de bloemetjes buiten in Zwolle. En dat kun je in dit geval letterlijk nemen. Het maakt daarbij niets uit of je de beschikking hebt over een tuin of een balkon: hoe meer bloemen geplant worden hoe beter. Kies daarbij voor bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Denk daarbij aan slangenkruid, akelei en zonnebloemen. Hier kun je een bloemzaden bijen mengsel vinden of soorten wilde bloemen zaden.

Zet de bloemen in de border of plant ze in een pot die je op het terras of balkon zet. Mocht je geen tijd hebben om bloemen te verzorgen of denk je dat je totaal geen groene vingers hebt? Koop dat toch een aantal zakken met bloemzaadjes en verspreid deze op openbare plekken in Zwolle. Denk daarbij aan open plekken onder bomen, langs de straatkant of gewoon het park. Hoe meer bloemen verspreid worden hoe beter.

Natuurlijk hoef je het niet allemaal zelf te doen. Hoe meer mensen in Zwolle de bloemetjes buiten zetten des te beter. Ben je jarig? Trakteer dan eens niet op de standaard taart of lekkers, maar geef iedereen een zakje bloemen. Heb je een bruiloft of jubileum? Dan kun je je gasten ook bedanken door ze een zakje zaadjes cadeau te doen. Het leuke hiervan is dat de mensen niet alleen ongemerkt de natuur helpen, maar elke keer als ze naar de bloemen kijken automatisch aan jou zullen denken.

Hoe jonger kinderen de waarde van de natuur leren hoe beter. Zwolle met zijn groene parken biedt hiertoe volop mogelijkheden. Neem je kind daarom wat vaker mee naar buiten en vertel hem of haar direct dat het belangrijk is om voor voldoende bloemen te zorgen. Je kunt natuurlijk ook met je kind in de tuin aan de slag. Zo leert je kind direct het belang van bloemen planten. Het plaatsen van een insectenhotel is eveneens een leuk idee. Daarmee kan je kind insecten bestuderen.

Om van de bloemen en bijen te kunnen blijven genieten is het noodzakelijk om het gebruik van gif in de tuin te beperken tot het minimum. Heb je last van luizen of ander ongedierte? Kijk dan eens naar natuurlijke oplossingen. Hoe minder gif er in de tuinen gebruikt wordt, hoe beter dit voor de natuur en het op peil brengen van de bijenpopulatie zal zijn.

Artikel delen: