Gemeente Zwolle kan geen processierupsvrije zwemwateren garanderen - Foto: Arjen van der Zee
Foto: Arjen van der Zee

Gemeente Zwolle kan geen processierupsvrije zwemwateren garanderen

Zwolle – Aanstaand weekend wordt het dertig graden of meer, dus zorgeloos zwemmen zul je denken, helaas is dit niet het geval.

Aangezien Zwolle lijdt onder de eikenprocessierups, heeft de redactie van Weblog Zwolle de gemeente gevraagd wat voor acties ondernomen zijn tegen de eikenprocessierups bij de drie officiële zwemplassen die Zwolle rijk is.

De gemeente Zwolle heeft tegenover Weblog Zwolle aangegeven dat zij in geheel Zwolle tijdens de beginfase (van begin april tot begin mei) preventief te werk zijn gegaan met een speciale spuitmethode op basis van een biologische middel. Na half mei werkt de spuitmethode niet meer en vanaf die tijd is de zuigmethode toegepast. Met een speciale zuigwagen wordt tot hoog in de boom een nest opgezogen en vernietigd.

Wat betreft de actie die ondernomen is bij drie officiële zwemplassen, heeft de woordvoerster het volgende over gezegd: “We hebben een extra ronde gedaan bij de recreatieplassen met het oog op het mooie weer van aankomende zaterdag en zondag. De plassen houden we dus extra in de gaten, maar er kunnen nog steeds rupsen voorkomen. Wees dus alert.”

Ondanks deze extra aandacht kan de gemeente geen garantie geven dat de brandhaartjes niet zullen voorkomen in het water. “De brandhaartjes van de rups zijn nog geen halve millimeter lang en daardoor moeilijk te zien. Ze verspreiden zich gemakkelijk door de lucht. De garantie dat ze niet in het water zitten, kunnen we dus helaas ook niet geven.”, aldus Marieke Stenfert woordvoerster van de gemeente Zwolle. Zelf alert blijven is dus raadzaam.

Artikel delen: