Zwolse natuurliefhebber bekritiseert Ecodrome

Het Ecodrome in Zwolle is een soort natuur- educatiepark vooral voor kinderen. Zij kunnen een reis maken door de natuur en door de tijd. In het park bevinden zich een paar levende dieren. Zo zijn er een kapgier en een geelkopgier in een te kleine kooi. Dat zegt de Zwolse natuurliefhebber en dierenrechtenactivist Paul Kraaijer. “De vogels hebben nauwelijks vliegruimte en de kooi ziet er onverzorgd en kaal uit, naast de drukke spoorlijn Zwolle – Amersfoort. Eigenlijk – in mijn beleving – een vorm van dierenkwelling. Ik heb dit op 8 april met eigen ogen kunnen aanschouwen en de aanblik wekte boosheid in mij op. Maar, het kan erger.”

“In een zogenoemde ‘jungle’ (in een soort veredelde grote, hoge plantenkas) is een aquarium gebouwd. Daarin zwemmen een paar grote piranha’s (pacu’s) en ook twee breedsnuitkaaimannen. Het water was toen ik er was zeer troebel, de ruiten smerig. De vissen waren nauwelijks te zien. Vanuit het water kunnen de kaaimannen wel naar een droog gedeelte, maar ook dat zag er niet echt verzorgd uit. De ‘kas’ zelf oogde ook niet echt schoon. Een goede schoonmaakbeurt zou in het Ecodrome wonderen kunnen verrichten…”

Kraaijer: Verder is er een ‘otterpoel’. Dat is een verblijf waar een aantal Aziatische kleinklauwotters is. Deze dieren hebben in een buitenverblijf twee vijvers. Die vijvers leken echter meer op groene, vieze poelen dan op mooie, frisse vijvers. Even kwam een gedachte in mij op om in actie te komen en die beestjes daar snel weg te halen….

Naast de nu door Kraaijer genoemde dieren zijn er ook nog diverse vogelspinnen in het park te zien en een paar uilen.

“Voor kids kan het Ecodrome echt heel leuk zijn en kunnen zij er nog iets leren, maar voor mij was het een grote teleurstelling. En de aanblik van enkele onverzorgde, kale, dierenverblijven wekte alleen boosheid in mij op. Misschien zou het goed zijn als meer dierenrechtenactivisten eens een kijkje gaan nemen in het Ecodrome. Mogelijk kan er eens een actie van de grond worden getrokken om de directie van dit attractiepark (onderdeel van Libéma) te bewegen de dierenverblijven in het park op te knappen, te verruimen, te verversen, enzovoorts…..”

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Beste Paul,
  Er zijn al jaren lang vele tientallen kritische stukjes over het Ecodrome geschreven -maar de gemeente Zwolle zit via een héél dom eenzijdig opgesteld wurgcontract -tot en met 2012 vast aan dat totaal geflopte milieu-speeltje aan de Nieuwe Veerallee. Ik hoop dan ook dat in het jaar 2012 (maar het liefst morgen al) de hekken van het Ecodrome voorgoed dicht gaan. Zwolle is aan deze politiek bestuurlijke blunder al meer dan 25 miljoen kwijt geraakt -zonder dat het ook maar iets heeft toegevoegd aan de stad. En dan roept directeur Dirk Lips van Libema dat hij graag nog door wil gaan -en zelfs wil gaan uitbreiden. Opdoeken die handel en besteed die dikke miljoen jaarlijkse gemeentelijke subsidie maar voor nuttiger zaken.


  ⚠️ Meld

 2. Hoe staat het er nu écht financieel voor dan? Komen er genoeg bezoekers om quitte te spelen? Bedoel, ik vind het cynische “Ecodrama” toch ook wel errug flauw worden.  ⚠️ Meld

 3. we zijn er laatst geweest met 2 kids (3 en 6jr). Er zaten best wat leuke dingen bij, maar het is er errug rustig (in het weekend midden op de dag misschien 20 auto’s op de parkeerplaats) en inderdaad onverzorgd, beetje trieste vertoning


  ⚠️ Meld

 4. @ John, het spijt me maar dit lijkt ook weer een politiek hangijzer te worden (blijven) :'( Toch zal ik de dag positief afsluiten ;D


  ⚠️ Meld

 5. Voor de duidelijkheid: ik ben niet tegen het Ecodrome (ik begrijp uit een paar reacties dat het Ecodrome nogal eens in het nieuws is geweest en er mogelijk een ‘onhandig’ contract door de gemeente is gesloten met Libema, een onderneming die zich vooral richt op financieel gewin). De intenties zijn prima en voor kinderen zijn er echt leerzame onderdelen te zien. Wat mij heeft verbaasd in negatieve zin is de staat waarin diverse dierenverblijven verkeren. Dat zou toch beter en voor de dieren aangenamer (ruimer, schoner) moeten kunnen. Nu krijg je de indruk dat de paar dieren die er zijn, er gewoon als een soort opvulling zijn en dat er meer aandacht wordt besteed aan de ontvangstruimte van het ‘attractiepark’ dan aan het welzijn van bijvoorbeeld de gieren, otters en pacu’s en breedsnuitkaaimannen.


  ⚠️ Meld

 6. Paul ik kan niet anders dan je op een punt gelijk geven. Ik kom vaak in het ecodrome, ben een echte fan maar die kooien met die roofvogels kan eigenlijk echt niet.


  ⚠️ Meld

 7. Wat ik altijd vreemd heb gevonden is dat het bedoeld is als educatie centrum. Met een commerciele exploitant (dus andere belangen). Die waarschijnlijk ook nog eens subsidie krijgt van de gemeente. Schoenmaker blijf bij je leest. Alleen het vervelende is dat de dieren er het slachtoffer van zijn, en dat de gemeente veel geld verprutst.


  ⚠️ Meld

Reageer