Meteoriet mogelijk in Zwolle terechtgekomen

|   Laatste wijziging

Meteorieten, niet afkomstig van de meteoor van vrijdag

Zwolle – De harde knal die vrijdagavond in de regio Zwolle en op diverse andere plaatsen in het land werd gehoord, is veroorzaakt door een extreem heldere meteoor. Meteorietendeskundige dr. Marco Langbroek bevestigt dit tegenover Weblog Zwolle. Behalve de knal werd de zeer heldere meteoor, ook wel vuurbol of bolide genoemd, om 21.30 uur door honderden ooggetuigen gemeld op het Vuurbolmeldpunt van de Werkgroep Meteoren.

Een meteoor is een stukje ruimtepuin dat met hoge snelheid in de aardatmosfeer terechtkomt en te zien is terwijl het opbrandt. Meestal betreft het (zeer) kleine deeltjes die ‘s nachts aan de heldere hemel verschijnen als een kortdurend lichtspoor. Veel mensen kennen dit als een ‘vallende ster’. De vuurbol van vrijdagavond is waarschijnlijk van een grotere orde geweest, die bij binnendringen in de atmosfeer ook veel geluid heeft geproduceerd, wat vrij zeldzaam is.

Marco Langbroek legt uit: “Op basis van ooggetuigenverslagen lijkt hij boven het midden van het land gezeten te hebben, ruwweg het gebied Apeldoorn – Zwolle. De meldingen van een sonic boom (de ‘trillingen’) zijn een sterke aanwijzing dat de vuurbol diep de atmosfeer is binnengedrongen, een situatie waarbij er misschien meteorieten het aardoppervlak hebben bereikt.”

“Deze sonic boom – hetzelfde fenomeen als bij een vliegtuig dat supersonische snelheid bereikt – ontstaat doordat de meteoriet aanvankelijk sneller dan het geluid beweegt. Dit perst de lucht vlak voor de meteoriet inéén, en dat geeft een schokgolf. Als die schokgolf het aardoppervlak raakt, geeft dat een knal. Dit gebeurt alleen als een meteoor diep in de dampkring doordringt, lager dan pakweg 40 tot 50 kilometer. En dat soort meteoren zijn kanshebbers om tot een echte ‘meteorietval’, stenen die het aardoppervlak bereiken, te leiden.”

Langbroek vraagt of bewoners van onze regio willen letten op vreemde stenen met een zwart korstje of vreemde schade, zoals gaten in het weiland, gaten in daken of andere schade door een vallend object. “Wanneer mensen een mogelijke meteoriet vinden, dan zouden we graag zien dat ze dit melden bij museum Naturalis in Leiden of bij mij, omdat dit voor ons heel interessant onderzoeksmateriaal is.”

Ook aan mensen binnen (en buiten) de regio die een bewakingscamera bij hun huis of bedrijf hebben, of een dashboardcamera in hun auto, vraagt Marco Langbroek te controleren of deze camera misschien de vuurbol heeft vastgelegd. “Met meerdere van dat soort camerabeelden kunnen we wellicht toch iets beter het traject en mogelijke inslagpunt van meteorieten bepalen.”

Foto's 2
Eerste voorzichtige indicatie op basis van de ooggetuigen-verslagen waar mogelijk meteorieten kunnen zijn neergekomen. Bron: Marco Langbroek
Eerste voorzichtige indicatie op basis van de ooggetuigen-verslagen waar mogelijk meteorieten kunnen zijn neergekomen. Bron: Marco Langbroek
Meteorieten, niet afkomstig van de meteoor van vrijdag
Meteorieten, niet afkomstig van de meteoor van vrijdag

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)