Herdenking tijdens de Bevrijdingsdag van Zwolle

Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgen op maandag 14 april 2008 om 13.45 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. Burgemeester Henk Jan Meijer woont de plechtigheid bij.

Leerlingen van basisschool De Octopus organiseren om 11.15 uur een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle Zuid, in aanwezigheid van wijkwethouder Martin Knol. De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid op 14 april om de bevrijding van Zwolle te vieren. Kinderen van de Octopus herdenken in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.

Programma vrijdag 14 april 2008

De herdenking in het Ter Pelkwijkpark is van 13.45 tot 14.15 uur, aan de Pilotenlaan van 11.15 – 11.45 uur.

·         Welkomstwoord door de schoolleiding

·         Bijdragen van de leerlingen:

–          musiceren en voordragen gedichten

–          spelen van “the Last Post”

–          1 minuut stilte

–          Wilhelmus

–          vlag hijsen

–          bloemen leggen doorgemeente Zwolle, leerlingen, schoolleiding en overige belangstellenden

–          voordragen gedichten

·         Afsluitend woord door schoolleiding

Op basisschool de Octopus vindt aansluitend rond 13.00 uur een bijeenkomst plaats in de gemeenschapsruimte. Gastsprekers Van der Brug, Cornelissen en Schotman vertellen over de oorlog en beantwoorden vragen van leerlingen.

De monumenten

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij hun monument. Sommige scholen koppelen de herdenkingsplechtigheid aan de nationale dodenherdenking. Andere geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van hun monument, zoals bijvoorbeeld de datum van een fusillering, of het neerstorten van een vliegtuig.

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het monument is ontworpen door de beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur en een mannenfiguur. Op de muur staat de spreuk: “Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan.”

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Artikel delen:

Reageer