Händellaan - Foto: Wouter Steenbergen
Händellaan
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Overgangsdag naar koeler weer

Zwolle – Zondagochtend vroeg schijnt de zon een tijdje volop. Daarna verschijnen op grote hoogte sluierwolken, gevolgd door wolkenvelden op geringere hoogte. Dit speciaal voor Zwollenaren die vergeten zijn hoe wolken er ook al weer uitzien, na een zaterdag met een strakblauwe lucht. Het kwik stijgt rond het middaguur naar 26 graden. Dat is meteen het maximum.

Het wordt een minder warme dag, doordat de wind al vroeg van het hete zuidoosten naar het koelere westen draait. De westenwind is nadrukkelijk van de partij: windkracht 4 tot soms 5 in de middag. Dat is een matige tot vrij krachtige wind, interessant voor geoefende windsurfers en zeilers.

De zon laat ‘s middags niet geheel verstek gaan. Die prikt wel door de wolkenvelden heen. Later in de middag verdwijnt de bewolking richting Twente en laat de zon zich onbelemmerd gelden boven Zwolle. Dat houdt hij vol tot hij even na tienen ondergaat. Dan komt de temperatuur op veel plekken in de stad onder de 20 graden en is het tijd om je huis te luchten. De wind is dan ook iets afgenomen. De nacht naar maandag verloopt kraakhelder.

De verkoeling gebeurt onder invloed van hogedrukgebied Vera, zo genoemd door de Duitse weerdienst. Vera lag een aantal dagen bij Schotland en is zaterdag via de Noordzee en Duitsland naar Zuidoost-Europa afgereisd. Dit veroorzaakt bij ons genoemde draaiing van de wind naar het westen. Deze overgang naar koeler weer verloopt zoals de laatste tijd wel vaker zonder regen en onweer.

Komende dagen zit er evenmin neerslag van betekenis in de weermodellen. Er is slechts een geringe kans op een minibuitje, waar de droge natuur weinig mee opschiet. De middagtemperatuur varieert rond 21 graden, redelijk normaal voor begin juli. Woensdag wordt volgens de huidige verwachtingen de koelste dag van de week met de meeste bewolking.

Artikel delen: