Walstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Walstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Wolken, zon en een normale temperatuur

Zwolle – Maandag brengt een afwisseling van zon en wolken boven de stad. Het blijft overwegend droog, maar een prutsbuitje is niet compleet uit te sluiten. Als er wat regen valt, dan zal het weinig voorstellen. De wind heeft er zin in. Die blaast uit het westen met kracht 3 tot 5, matig tot vrij krachtig. De meeste wind in de middag. De maximumtemperatuur is ongeveer 22 graden, het minimum in de nacht naar dinsdag 13 graden.

We zijn in een westelijke stroming terechtgekomen. Die transporteert vrij koele lucht naar onze regio. Geen reden om op deze maandag meteen in mineur te raken, aangezien het zeker niet te koud is voor de tijd van het jaar. Het temperatuurniveau op de eerste dag van juli komt vrijwel overeen met het langjarig gemiddelde. Na een weekend waarvan de eerste helft uitzonderlijk heet verliep, keren we louter terug naar normaal.

Terugkijkend naar het weer in juni, zal het niemand in Zwolle verbazen dat het vooral wat betreft de hoge temperaturen een bijzondere maand was. Op het regionale KNMI-weerstation Heino was de gemiddelde etmaaltemperatuur 18,5 °C. Dat is recordhoog, bijna 3 °C boven het normale gemiddelde. Tien zomerse dagen (temperaturen boven 25 graden) werden er geteld, waarvan vier boven de tropische 30 graden uitkwamen. Er was 51 uur meer zonneschijn dan normaal.

Het totaal aantal millimeters regen was ruim 58, terwijl het gemiddelde voor juni op 67 millimeter ligt. Het was dus droger dan normaal, maar de verschillen over korte afstanden waren groot. Dit kwam doordat de meeste neerslag viel tijdens buien die een sterk lokaal karakter hadden: op de ene plek een flinke bak regen, verderop bijna niks.

Dinsdag krijgen we met meer bewolking te maken en een frisse wind uit het noordwesten. Het wordt waarschijnlijk de koelste dag van de week. De kans op een bui is klein.

Artikel delen: