Schoutenstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Schoutenstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Vrij koel met zon en stapelwolken

Zwolle – Dinsdag lijkt wat het weer aangaat sterk op maandag. Wel begint de dag met dikkere bewolking waaruit heel misschien een paar druppeltjes neerdalen. Daarna verschijnen stapelwolken, waar de zon gemakkelijk omheen schijnt. Bij een matige noordwestenwind wordt het op veel plekken in de stad 20 graden, maar het zal erom spannen of dat in het buitengebied ook lukt.

De noordwestenwind is een koele wind. Dat zullen in het bijzonder vroege vogels merken. Na zonsopkomst wijst het kwik minder dan 15 graden aan. Daarna warmt het langzaam op en groeien de stapelwolken. Een enkele zou rond het middaguur kunnen uitgroeien tot een buitje. Dat levert enig kortdurend gespetter op, waar niemand in Zwolle van onder de indruk zal zijn. De mogelijkheid van een bui noemen we weliswaar, maar de kans dat het werkelijk gebeurt is kleiner dan 10 procent.

Als we een blik werpen op de weerkaart, dan zien we boven de Atlantische Oceaan een kanjer van een hogedrukgebied liggen, dat zicht uitstrekt van de Azoren tot Ierland. Een lagedrukgebied ligt boven Scandinavië. Ertussenin worden neerslaggebieden via Schotland naar Denemarken en Noord–Duitsland gestuurd, waar het dus wel gaat regenen. Bij ons is de invloed van het hogedrukgebied zo groot, dat het niet of nauwelijks tot neerslag komt. Voor de komende zeven dagen wordt geen verandering van deze toestand berekend.

In de nacht naar woensdag is er weinig bewolking en koelt het af naar 11 graden. Woensdag is het overdag met 20 graden gedaan. Er zijn wolken, maar de kans is klein dat er wat vloeibaars uit valt.

Artikel delen: