Nieuw: het Vrij & Blij Kantoor in het Langhuis Zwolle - Foto: Ingezonden foto
Foto: Ingezonden foto

Nieuw: het Vrij & Blij Kantoor in het Langhuis Zwolle

Zwolle – In het kader van de nieuwe (door) start van het Langhuis is er een nieuw initiatief ontwikkeld. Het Vrij en Blij Kantoor.

Dit kantoor wordt straks gedeeld met Stadsrondleidingen Zwolle. Het past helemaal in deze tijd van deel-economie. Voor Stadsrondleidingen Zwolle is het een welkome plek om hun gasten en elkaar te ontmoeten. Kunstruimte het Langhuis heeft dankzij deze constructie ook beschikking over 30 extra vrijwilligers. Het Vrij en Blij Kantoor is een gedeeld ruimte gebruik met gesloten beurs maar met wederzijds vruchtgebruik.

Daarnaast zal het gebouw nu dagelijks bevolkt worden en dat is ook goed voor het gebouw en zichtbaarheid. Het is voor ons een hele nieuwe en spannende ontwikkeling. De tentoonstellingsruimte blijft in zijn geheel beschikbaar voor exposities, tentoonstellingen en andere activiteiten. Onze huisgids Gerrit van Dijk had het Langhuis al als uitvals basis en dat zal zo blijven.

Hieronder een reactie van Corry Gillissen (coördinator stadsrondleidingen )

Stadsrondleidingen Zwolle heeft tweede thuis! “Het Zwolse Balletjeshuis is sinds januari 2017 het thuis van Stadsrondleidingen Zwolle. Wandelingen starten en/of eindigen daar, het is een gezellig komen en gaan van wandelaars en gidsen. De coördinatie van de wandelingen, het geregel op de achtergrond, is flexwerk, waarbij de flex vooral zit in de werkplek. Soms in de keuken van het Zwolse Balletjeshuis, soms bij Café Foyé, maar meestal ergens in een huiskamer in Zwolle Zuid. Die flexibiliteit heeft zeker voordelen. Met laptop en telefoon bewapend zijn zelfs bankjes in een park of vakantiehuisjes in Zuid Frankrijk fijne werkplekken, maar nadelen zijn er ook omdat we geen plek hebben waar gidsen terecht kunnen voor een bak koffie, een verhaal of vraag. Afspraken met gidsen en klanten moeten steeds in de openbaarheid van een horecagelegenheid en ook dat is verre van ideaal.

We zijn daarom heel blij met de samenwerking met het Langhuis. Een plek om te werken een plek waar gidsen van Rondleidingen Zwolle even binnen kunnen lopen voor een bak koffie, een plek waar we als Stadsrondleidingen Zwolle thema avonden kunnen houden over Zwolse onderwerpen.

Voor het bestuur van het Langhuis betekent de samenwerking ‘reuring’, ook als er geen exposities zijn, want ‘een leeg gebouw is een dood gebouw’.
Huur wordt er dan ook niet betaald. In ruil voor het gebruik van de ruimte zullen gidsen zo nu en dan worden ingezet voor vrijwilligerswerk bij het Langhuis”.

Artikel delen: