Porporastraat - Foto: Wouter Steenbergen
Porporastraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: In de zon en uit de wind best lekker

Zwolle – Woensdag bepalen wolken en zonneschijn het weerbeeld. Er waait een zwakke wind, die geleidelijk aantrekt tot matig. De windrichting is noordwest tot noord. Dat zijn richtingen waar de warmte gewoonlijk niet vandaan komt. Desondanks wordt 20 graden gehaald of overtroffen. Zwollenaars die hun stad kennen, weten de plekken te vinden waar het in de zon en uit de wind warmer wordt dan de verwachtingen vertellen. Ben je deze woensdag op zo’n plek, dan zit je goed. En je hoeft niet bang te zijn dat je nat wordt. De kans op regen is vrijwel nul.

Wind uit het noorden zorgt niet zelden voor waterkoud weer. Maar dat kan ‘s zomers totaal anders uitpakken. Wie beschutting tegen de noordenwind heeft gevonden, zit automatisch te glunderen in de zon, want die schijnt vanuit het zuiden. Dat bleek dinsdag. Toen stonden veel stadsthermometers in Zwolle ‘s middags op een niveau rond 23 graden. Door de bond van levensgenieters officieel erkend als De Ideale Temperatuur.

Dit verhaal gaat natuurlijk niet op wanneer de zon het moet afleggen tegen de bewolking. Woensdag is dat echter onwaarschijnlijk. De zon gaat voldoende uren maken boven de stad. ’s Middags neemt de wind wel toe en kan vlagerig worden.

In de nacht naar donderdag verdwijnt de bewolking en wordt het kraakhelder. Het koelt af naar ongeveer 12 graden. Donderdagmiddag is er kans op meer bewolking. Het blijft kurkdroog bij weinig verandering in temperatuur.

We komen even terug op een bijzonder weersverschijnsel dinsdagochtend. Toen trok in alle vroegte stiekem een buitje over de stad! Het moet niet gekker worden. Een weeramateur uit Zwolle–Tolhuislanden meldde bijna 2 millimeter water in zijn regenmeter. Dat komt neer op bijna 2 liter per vierkante meter. KNMI-weerstation Heino registreerde eenzelfde hoeveelheid regenwater. Dit terwijl in deze droogteperiode op de meeste plaatsen in het land helemaal niets viel.

Artikel delen: