Officiële opening kantoorgebouw Achmea in Zwolle

Achmea heeft vrijdagmiddag haar nieuwe kantoorgebouw in Zwolle officieel geopend. Het is door zijn opvallende architectuur een blikvanger langs de A28. Ook van binnen is het gebouw bijzonder. Het biedt een inspirerende werkomgeving aan ruim elfhonderd medewerkers, vooral werkzaam bij de divisie Zorg van Achmea.

Ellen Faber, facilitair directeur van Achmea, noemde het gebouw in haar openingsspeech uniek. “Door de naar boven alsmaar breder wordende verdiepingen, heeft het wel wat weg van de boeg van een schip. Voor ons wordt het een groot en speciaal schip, waarin als een soort Ark van Noach plaats is voor ruim elfhonderd medewerkers.”

Inspirerende werkomgeving

Het gebouw (vloeroppervlakte 19.000 m2) is ook qua inrichting bijzonder. Jeroen van Breda Vriesman, directievoorzitter van Achmea’s zorgdivisie: “Het is een markant en duurzaam ‘open space kantoor’. Wij hechten veel waarde aan een inspirerende werkomgeving voor onze medewerkers, want medewerkers die prettig kunnen werken en zich thuis voelen, zullen hun klanten ook beter bedienen. Het kantoor brengt onze visie – met waarden als gezondheid en vitaliteit – op verschillende manieren tot leven. Medewerkers en bezoekers komen op allerlei plekken in aanraking met het thema ‘zorg’. Zo kunnen zij zelf een ‘health check’ uitvoeren en wordt het traplopen ‘veraangenaamd’ door fraaie spreuken in het trappenhuis. Vanzelfsprekend zijn de werkplekken ook toegankelijk voor mensen met een handicap.”

Het kantoor in Zwolle – één van de acht kernlocaties van Achmea in Nederland – vervangt een aantal vestigingen in deze regio. De feestelijke opening vond vanmiddag plaats in aanwezigheid van burgemeester Henk Jan Meijer en vertegenwoordigers van het architectenbureau, de projectontwikkelaar, de hoofdaannemer, de gemeente Zwolle en relaties en medewerkers van Achmea.

Geringe kavelgrootte

Leijh koos voor het uitkragende ontwerp om, gebonden aan de geringe kavelgrootte en de eisen van de gemeente, toch aan een totaal van 23.000 vierkanter meter kantoor- en parkeerruimte te komen. “Langs het water mocht het gebouw niet te hoog worden, terwijl we ook vanuit verschillende hoeken een doorkijk naar de Peperbus en de binnenstad vrij dienden te houden.”

Aanvankelijk was het de bedoeling om de steeds breder uitwaaierende verdiepingen als het ware op te hangen aan een zwaar geconstrueerde centrale liftschacht. “Maar daarbij ging het om enorme krachten en dat leek niet verantwoord”, aldus de architect. “Daarna zijn we uitgekomen op een schoor-constructie met kruisende kolommen. Een constructie van staal en beton”.

Bijzondere aandacht kreeg ook het veiligheidsaspect, met name ten opzichte van de A28, waar dagelijks ook vrachtwagens met gevaarlijke stoffen rijden.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Over smaak valt te twisten, maar bedenk wel dat dat gebouw betaald is door iedereen met een verzekering bij Achmea. En wij maar premie betalen.


  ⚠️ Meld

 2. Precies, en daarom zit ik sinds eind jaren 90 al niet meer bij achmea, destijds nog Groene Land wellicht. Als een stelletje commercieel ingesteld ratten hadden ze welhaast de deurwaarder op de stoep staan om bij mij twee tientjes te incasseren, terwijl ik nog enkele honderden guldens tegoed had waar ik maar op moest wachten en wachten. (De reden dus ook dat ik dat andere bedrag niet ging betalen)


  ⚠️ Meld

 3. Ja en Joppie? Ieder willekeurig bedrijf maakt winst. Dat is namelijk de kern van het bestaan van een bedrijf.
  Ben jij liever verzekerd bij een verzekeraar die huist in een boomhut?? :'(


  ⚠️ Meld

 4. Joppie,
  Achmea heeft zélf geen eurocent in dat luxe kantoor optrekje gestoken. Dits soort werkplaatsjes worden tegenwoordig overal in het land door projectontwikkelaars neergeplemd -en dan vervolgens voor minimaal 10 jaar verhuurd. Veel van jouw duur betaalde zorgpremie-centjes -gaat gewoon naar de grote graaiers aan de top van die zorgverzekeraars. Het is maar dat je het weet.


  ⚠️ Meld

 5. Tsja, je kan ook niet alles weten! 😉
  Maar wat ze wel hadden kunnen weten is dat die 300 parkeerplekken onder het gebouw ruim onvoldoende zou zijn, als je 900 werkplekken en 1100 medewerkers hebt.


  ⚠️ Meld

Reageer