Assendorperstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Assendorperstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: De zon schijnt door sluierwolken heen

Zwolle – Donderdag begint met veel zon. Er verschijnt ook bewolking, net als op woensdag. Met de teleurstellend grote wolkenvelden die toen boven de stad verschenen, had de zon het nogal moeilijk. Donderdag zijn die wolkenvelden er aanvankelijk minder, maar wel komt er op grote hoogte sluierbewolking bij. De zon schijnt daar doorheen. De wolkensluiers zorgen voor enige demping van de zonnestralen en een lucht met minder blauw en meer wit.

Daarnaast ontwikkelen zich enkele stapelwolken. Die vormen in deze eerste dagen van juli een vast onderdeel van het weerdecor boven Zwolle. Het ontbreken van neerslag is tevens een constante. De wind is echter zwakker en heeft een grotere voorkeur gekregen voor het westen dan het noorden. Daardoor wordt een fractie minder koele lucht aangevoerd. Na veel wikken en wegen boven de weerkaarten is ons eindbod voor de donderdagmiddag: 24 graden in de stad en 2 graden minder in het buitengebied.

Later op de donderdag wordt de bewolking dikker. Er volgt een vrij zachte nacht met wolken. Vrijdagochtend is er een heel kleine kans op een buitje. Vrijdag overdag iets winderiger dan donderdag bij ongeveer dezelfde middagtemperatuur.

Mensen met een barometer in huis zien dat de naald sterk gehecht is aan de rechterkant van de wijzerplaat, het gedeelte met hoge druk. Dit is te danken aan een hogedrukgebied dat met het centrum ten westen van ons ligt. De invloed ervan strekt zich al dagen tot boven onze regio uit. Het resultaat is stabiel weer met geringe regenkansen. In het weekend doet een lagedrukgebied boven Zuid-Scandinavië een poging om de regie over te nemen, althans tijdelijk. Sommige weermodellen berekenen wat regen op zaterdag, maar zien is geloven.

Artikel delen: