Infoavond over de bevrijding van Zwolle

Maandag 14 april is het 63 jaar geleden dat Zwolle door geallieerden werd bevrijd. Het feest dat destijds werd gevierd kan door weinigen meer naverteld worden. Ook de groep van nabestaanden van oorlogsslachtoffers wordt steeds kleiner. Een indringende theatermonoloog van Thea Rijsewijk en unieke foto’s met verhalen van Paul Harmens bieden op maandagavond 14 april, de dag van de Zwolse bevrijding, de mogelijkheid om bij deze donkere jaren en de Zwolse bevrijding stil te staan.

De Stichting Collectie Zwolle 1940 – 1945 werd op 10 februari 1995 opgericht. De doelstelling van de stichting is het bijeenbrengen en beheren van materiaal met betrekking tot de geschiedenis van Zwolle tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Stichting werd opgericht om één van de grootste collecties in Zwolle onderdak te geven. Het materiaal voor de collectie werd, na vaak intensief speuren, bijeengebracht door Zwollenaar Paul Harmens, die al van jongs af aan gefascineerd is door de bijzondere geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Paul Harmens vertelt in het tweede gedeelte van de avond het verhaal achter de foto. Hierbij worden unieke Zwolse foto’s van een toelichting voorzien met bijzondere en indringende verhalen: over de bezetting, de voedselsituatie, de Jodenvervolging en uiteraard ook over de Zwolse bevrijding.

Marga Minco verhalen met klezmermuziek   

“We zouden die zomer met z’n allen op vakantie naar Zuid Frankrijk gaan”. Dit is het begin van de voorstelling. Het Marga Minco programma is een bewerking van een aantal verhalen uit twee van haar boeken; Het Bittere Kruid en Een leeg huis. Minco slaagt erin om het thema van de Jodenvervolging in sobere en feitelijke bewoordingen neer te zetten. Haar onopgesmukte verhalen schetsen een beeld van een gezin dat argeloos slachtoffer is van een geraffineerd systeem dat hen steeds meer in de greep krijgt. Voor de toehoorder die weet hoe het met de joden is afgelopen is dat zeer aangrijpend. Maar wat vooral verbazing wekt is de onverschilligheid van de meeste niet-joodse Nederlanders. De verhalen worden verteld door Thea Rijsewijk, afgewisseld met klezmermuziek van de klezmergroep Levanti.

Belangstellenden zijn van harte welkom op maandag 14 april in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle Centrum (Diezerstraat 80). De avond start om 20.00 uur en duurt tot 22.30 uur. Entreekaarten kosten 10,00 en 7,50 (bibliotheekleden). Kaarten zijn verkrijgbaar bij de receptie van Bibliotheek Zwolle Centrum of (telefonisch) te reserveren (Diezerstraat 80, 4217278).  

Artikel delen:

Reageer