VVD wil resultaten integratiebeleid kunnen meten

Het is een utopie om te verwachten dat mensen door de herziene integratienota echt gaan integreren in onze samenleving. Dat zegt VVD Zwolle zondag. “De integratienota mist namelijk het duidelijk benoemen van de eigen verantwoordelijkheid van allochtonen om te integreren. Daardoor wordt er te veel over en te weinig met allochtonen gepraat.” 

De VVD Zwolle vindt dat integratie iets is wat van 2 kanten moet komen. “Nederlanders die emigreren naar het buitenland hebben er alle belang bij de taal zo goed en snel mogelijk te leren, om een baan te krijgen of bedrijf te starten. Door de gewoontes van land en volk te leren en te respecteren zal de Nederlandse emigrant zich verder aanpassen. Maar toch blijft deze Nederlander gewoon Nederlander. Waar hij ook woont. Dat is op zich niet erg, want niemand hoeft zijn eigen cultuur en vorming op te geven. Maar iedereen moet er wel zelf voor zorgen dat hij geaccepteerd wordt in zijn dagelijkse leefpatroon. Tijdens het werk, boodschappen doen, sport, hond uit laten. En dan is het de verantwoordelijkheid van de geëmigreerde Nederlander om die dingen te doen die daarvoor nodig zijn. Wat hij wel of juist niet moet doen om leuk werk te hebben, collega’s, een inkomen. Of wat te doen ten aanzien van schoolkeuzes voor zijn kinderen, hun taalvaardigheid en gedrag ten behoeve van opleiding en vriendschappen.” Dit geldt wat de VVD betreft ook voor allochtonen in Nederland.

Ook de VVD is van mening dat Integratie van twee kanten komt. Maar moeten Zwollenaren, Nederlanders nadenken of ze iemand wel of niet een hand kunnen geven. Moet je in Nederland nadenken of je iemand met een hoofddoek wel of niet mag aankijken. Dat wil de VVD niet. De VVD wil met iedereen om kunnen gaan met iedereen kunnen praten, lachen, huilen, elkaar durven aanspreken, uitleg vragen. Dus moeten wat de VVD betreft allochtonen en autochtonen elkaar kunnen verstaan, moeten ze met elkaar op dezelfde school zitten in dezelfde straat wonen maar ook vooral gewoon doen zoals we in Nederland altijd doen.

In de bijdrage van de VVD ten aanzien van de herziene Integratie beleidsnota die 14 april in de Commissie Welzijn behandeld gaat worden zal de VVD vragen stellen over hoe de allochtonen hier zelf denken over het bevorderen van hun integratie. “Het College laat in het voorgestelde beleid te veel aan partners en instituties over die het misschien wel iets te politiek correct doen. Maar is in beeld hoe zij zelf de verantwoordelijkheden zien.” Waar worden de eigen verantwoordelijkheden zo duidelijk gemaakt dat Integratiebeleid versus de dagelijkse realiteit succesvol kan zijn, wil de VVD graag van het College weten.

Ter illustratie. De VVD vraagt zich af waar in het herziene integratiebeleid ouders van 3 jarige peuters die thuis geen Nederlands praten verantwoordelijk gesteld worden voor het naar de peuterspeelzaal gaan van hun kinderen zodat taalachterstand bij de start van het basisonderwijs voorkomen kan worden?

Hetzelfde geld voor voortijdig afhaken op school. Zonder taalvaardigheid of opleiding geen baan. En wie is daar dan verantwoordelijk voor?

De VVD ziet voorgestelde Integratie beleid dan ook graag aangevuld met te behalen doelen en verantwoordelijkheden. De voorgestelde € 400.000,– voor dit herziene Integratiebeleid is weliswaar over uit de pot Inburgering, maar is teveel geld om zonder resultaten te stellen uit te geven.

Artikel delen:
Reacties 40
 1. ?
  Er wordt al zo machtig veel gemeten. Wat mij betreft téveel. Tjonge jonge wat verschijnen er (volgens mij bijna dagelijks) een rapportages. Wat een VVD-lap tekst ook weer. Wat willen ze nu eigenlijk integratie of niet?


  Maak melding

 2. dick, jouw (linkse) voorkeur is bekend. Vertel nu eens waar je het inhoudelijk niet mee eens bent. Zie geen dingen waarvan ik met mijn oren sta te klapperen.


  Maak melding

 3. Hee heer Brug weer, ga er voor het gemak nog maar ff vanuit dat dat JJ is 😉
  Ook zo’n beetje in de commerciële-RTL-reclame van de voetbal ;D

  Inhoudelijk lijkt mijn bericht duidelijk

  Er wordt al zo machtig veel gemeten. Wat mij betreft téveel. Tjonge jonge wat verschijnen er (volgens mij bijna dagelijks) een rapportages. Wat een VVD-lap tekst ook weer. Wat willen ze nu eigenlijk integratie of niet?

  Alles moet maar gemeten en geregistreerd worden om vervolgens in dikke, (voor velen) interessante boekwerken onder stof uit het oog te raken. Verder vind ik deze lap tekst, zoals bijna alle politieke lappen hier, veel te lang. Heb het echt gelezen en vraag me nog steeds af of ze nu wel of geen integratie willen en waar hun standpunt afwijkt van die van andere partijen? Als frequent lezer hier, Brug, zul je weten dat ik baal van al die vragen- en stellingenlijstjes die hier neer worden gezet. Dan kunnen er 20,40 reacties op komen maar de auteur komt niet weer. Wat is dat nou van manier van communiceren? Wat wil iemand die dat hier zo opzet nu bereiken? Een dialoog? Hmmmm een dialoog waarin hij of zij zelf niet meedoet……heet anders.

  Dit lijken van die voorlichtersteksten. Dit in elk geval! Er zit altijd wel iets in waar je het eens mee bent of wat niet zo gek klinkt. Maar je weet (in dit geval) ook hoe de VVD-landelijk tegeover integratie staat. Geert en tante TON komen ook uit de VVD, sterker de tante was woordvoerder integratiezaken. Denkt de VVD nu anders?????? Kan het hier niet uit lezen. Denken ze plaatselijk anders als landelijk en mag dat???????? Kan het hier niet uit lezen.

  Ben elke keer zo benieuwd HOE ze iets willen oplossen en hoe hun standpunt zich verhoudt tot die van andere fracties. Misschien kijken ze wel gewoon naar de antwoorden en jatten ze die. Tja, is ook een manier van politiek bedrijven :'(

  Dat 4 ton teveel is om zonder resultaat uit te geven begrijpt mijn demente oma ook nog wel, dat is 10 Euro gemeenschapsgeld al.


  Maak melding

 4. Dick, ga nu eens op mijn vraagstelling in; waar ben je het niet mee eens?

  Het feit dat mevrouw Vogelaar jouw oma is doet hiet niets vanaf.


  Maak melding

 5. Schat ik heb geeneens een oma meer helaas. Dacht dat ik duidelijk genoeg was geweest. Je moet het er nl echt mee doen en anders maar niet. Beetje frustie over dat FC Zwolle-topic pfffff hoe krijgt de politiek nu een NOG SLECHTERE naam…… behalve dan door bovenstaande teksten 😛 Nou ja, ga eens kijken of ik deze (verder) mooie zondag positief kan afsluiten. Al bepaal ik ook niet altijd zelf het einde van een dag 🙁

  Trusten


  Maak melding

 6. Ben niet jouw schat……Verwijt je wel zeemeeuwenpolitiek. Aan komen vliegen, de boel onderschijten, en weer wegvliegen.

  Wel petje af voor Zwolle-topic  Maak melding

 7. Kapitalistisch Nederland moest en moet zonodig (met de VVD voorop) aan de top van de economische machtspelletjes in de wereld blijven meedraaien -en daar betaalt ons landje een stevige prijs voor. Het door de VVD zo gepropageerde kapitalistische systeem -begint al aardig te wankelen.
  Maar des ondanks -lukt het het bedrijfsleven om nog steeds meer van die economische gelukzoekers naar ons land te halen -onder het mom dat wij Nederlanders bepaald werk niet willen doen. De VVD-ers vullen goed hun zakken en emigreren daarna naar het buitenland -en laten ons met de problemen zitten. Maar goed -het klootjesvolk krijgt dus gewoon wat het verdient. En verwacht van mij geen oplossingen -want ik lach al die klagers uit. EIGEN SCHULD -DIKKE BULT -weet je?


  Maak melding

 8. @ Brug, denk dat 995% van mijn posten en pogingen via dit geweldige medium POSITIEF zijn. Over VVD kan ik niet zo 1,2,3 positief raken. Iets met egoisme en geld & carriere-vrienden. Ook zal je provocerende antwoord ermee te maken hebben:
  wel mooi gevonden zeemeeuwenpolitiek: zelf bedacht? Die beesten hebben wel een heerlijk vrij leven. Dat vrij in jullie naam vind ik erg betrekkelijk, kunnen we wel eens onder 4 ogen een boom over op zetten?
  Tuurlijk sluit ik positief af met het noemen van een goeie VVD-er: Bolky!


  Maak melding

 9. 995% 😀 moest 99,5% zijn.
  Heb geen verkeerd woord kunnen ontdekken “eigen schuld dikke bult” 😀 😀 😀
  Lachen om Roel Pieper ook…..ook dit land is zo erg ik ben een keer overvallen en het gaat heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelemaal verkeerd (skijt als een zeemeeuw zijn eigen land onder :o) Blijkt het achteraf gewoon een financiele vlucht.

  Zucht!!!!


  Maak melding

 10. Goed idee van de VVD.

  Ik begrijp dat slappe geouwehoer uit de bovenstaande reacties niet. Het bericht gaat over het stellen van meetbare doelen aan een uitgave van 4 ton en de reacties van dick en ‘eigen schuld dikke bult’ gaan over gastarbeiders, egoïsme, kapitalistisch systeem en andere topics.

  Als je de VVD geen goede partij vindt, laat dan met wat goede argumenten zien dat jouw standpunt beter is.


  Maak melding

 11. @ZwolschKwartier,
  Laat de VVD zijn/haar eigen ‘politieke-strond’ maar opruimen. Daar zal ik ze echt niet bij helpen. Doe jij dat maar -en neem daar gerust de tijd voor. Want je bent bij die reiniging -echt wel langer dan een zwols-kwartiertje bezig. ;D


  Maak melding

 12. Zk: dat is het juist: als ze zo schrijven over integratie kunnen de meesten het er mee eens zijn. Echter landelijk en ook gezien de standpunten van die 2 extreem-rechtse ex-VVDers zitten ze op een heel andere lijn. Tante Ton was tot voor kort hun spreekbuis in deze!
  Maar laat ze dan proberen zoveel mogelijk partijen mee te krijgen…..pas dan kun je volgens mij wat bereiken in een democratie. Deze stijl….gewoon niet weer reageren is populistische Kay-politiek.  Maak melding

 13. Zk neemt zo weer aan dat bovenstaand persoon nog op school zit.

  Zucht!
  Net zo’n soort reactie beantwoordde ik gister op Henk Bres’log. Iets over uitkeringen of zo.

  Niemand is meer écht geïnteresseerd in elkaar: gewoon wat negatiefs aannemen is immers veel makkelijker.


  Maak melding

 14. Als we het over duidelijkheid gaan hebben, dan is het cirkeltje weer rond…
  Ik heb het stuk van de VVD nog maar eens gelezen en ik kan niet anders dan geheel eens zijn met Dick: Wat een inhoudsloze retoriek!
  Alleen maar benoemen van een ‘probleem’ en wel zó objectief, dat ik eigenlijk geen enkele politieke partij ervan zou verdenken dat ze het er mee oneens zouden zijn, danwel dat het niet uit hun pen gekomen is.
  Maar: al lees je het stuk tien keer… ze stellen wat vragen maar geven geen enkele oplossing. Het is een ronduit zwak stuk!


  Maak melding

 15. Dank je Jasper, ik geef toe je hebt het beter verwoord

  Wat een inhoudsloze retoriek!

  . 😀 Precies mijn ervaring: Heb het echt ook een paar keer gelezen maar, tjonge een cursusje “schrijven voor je doelgroep” zou niet verkeerd zijn. Kom maar weer als je echt een goed en duidelijk voorstel hebt, zou ik zeggen. Of reageer ff op de FC Zwolle beleid-bestuur-supporterstopic.


  Maak melding

 16. ZwolschKwartier doelt denk ik op de schrijfwijze ‘strond’ in plaats van ‘stront’.

  Dick, ik ben het met je eens dat dit soort lijstjes en epistels loslaten wat zinloos is. Echter, meten wat er met 400.000 euro gebeurt is niet erg! (We moeten natuurlijk wel zorgen, dat daar geen 30.000 euro mee verspild wordt.)


  Maak melding

 17. Eens Plantje maar het is nogal suggestief, ze geven niet aan of ze denken dat het goed is gebruikt of niet. Wat moet ik hier nu mee als lezer .

  Hetzelfde geld voor voortijdig afhaken op school. Zonder taalvaardigheid of opleiding geen baan. En wie is daar dan verantwoordelijk voor?

  Neem aan dat ze mij in elk geval willen doen geloven dat de VVD niet verantwoordelijk is?!

  Wij als lezer hebben geen idee wat de te behalen doelen en verantwoordelijkheden zijn


  Maak melding

 18. Weer van die politici, zoals je er ook veel in de maatschappij hebt, die wijzen, wijzen en zelf nooit ergens schuldig aan zijn…..jammer.


  Maak melding

 19. Ik heb het hele stuk ook gelezen. En ik haal er één ding juist heel duidelijk uit:”verantwoordelijkheid ligt bij de gast”.

  Daar kun je het wel of niet mee eens zijn, maar dat is eerlijk gezegd wat ik al direct duidelijk vond. Ik vind wel, dat ze het nog explicieter mogen stellen, maar dan gaat de discussie vaak de verkeerde kant op.

  Ze hebben eerst een inleidend verhaaltje (te lang naar mijn idee) over hoe een Nederlander zich gedraagt als hij emigreert naar een ander land. (Ook dat moeten ze denk ik relativeren, want wat ze bedoelen is, dat wij VINDEN dat Nederlanders die emigreren zich zo ZOUDEN moeten gedragen als ze ergens te gast zijn en er willen blijven.)
  En dan gaan ze aan de kaak stellen van wat allochtonen hier “verkeerd” doen. En ze laten zien, dat het voor Nederlanders vaak onduidelijk is hoe met bepaalde allochtonen om te gaan. Ze vinden dat allochtonen zich dusdanig moeten aanpassen, dat dat soort onduidelijkheden voor autotochtonen niet meer bestaan.

  Het hele punt is: als allochtoon ben je verantwoordelijk voor de acceptatie door de autochtone bevolking.

  Nogmaals: daar hoef je het wel of niet mee eens te zijn, maar dat is het punt.


  Maak melding

 20. Ik zal de reactie’s van onze liberale schoolmeester ZwolsKwartier voortaan extra goed op spelfoutjes gaan controleren. Eens kijken wanneer en hoe vaak we deze taalpurist naar de schoolbankjes kunnen terug verwijzen. Maar dit zal hij denk ik wel als ‘slap geouwehoer’ betitelen. Nu -dat is dan maar zo. ;D


  Maak melding

 21. Mag het in het Nederlands; doe maar Jip & Janneke-taal (auteursrechten liggen bij die vriendelijke trompetist van jullie club)
  Ga dat stuk niet nog een keer lezen en knap dat jij er wat in leest Plantje. Ik blijf echter bij de stelling “schrijf wat je bedoelt”. Is voor iedereen helder. In dit geval kun je er nog aan toevoegen: Hoe wil je de sitautie verbeteren…..

  Die topics zijn toch geen voorlichtingsfolders? Die worden bovendien nog tig keer begrijpelijker geschreven.

  Tuurlijk doe ik moeite om inhoudelijk te reageren, maar om met Jasper te spreken:
  Vertel eens wat nieuws, wie is het hier mee oneens?

  Het hele punt is: als allochtoon ben je verantwoordelijk voor de acceptatie door de autochtone bevolking.

  Wij voeren hier de discussie wel voor je VVD…..graties 😉


  Maak melding

 22. PS
  Kleine toevoeging: beetje gastheer gedraagt zich ook als een gastheer. Daar is bij de VVD (en gewezen VVD-ster tant TON) helaas BARWEINIG van gebleken.
  De liefde mag toch wel een piepklein beetje van 2 kanten komen? Of zou VVD ze soms liever kwijt dan rijk zijn?


  Maak melding

 23. knap Plantje, wat jij uit dat stuk haalt… Lijkt mij een beetje selectief lezen.
  Ik las juist uit hetzelfde stuk dat integratie van twee kanten moet komen, dat de VVD ineens met de allochtonen wil gaan praten! Misschien dat dat nu weer kan nu Rita en Geert uit hun gelederen zijn verdwenen?

  Maar als je het stuk goed leest gaat het daar niet over. Het hele (algemene) stuk is een aanleiding voor wat er in de laatste alinea staat:

  De VVD ziet voorgestelde Integratie beleid dan ook graag aangevuld met te behalen doelen en verantwoordelijkheden. De voorgestelde ?? 400.000,– voor dit herziene Integratiebeleid is weliswaar over uit de pot Inburgering, maar is teveel geld om zonder resultaten te stellen uit te geven.

  Oftewel: de VVD biedt zelf geen enkele oplossing voor de door hen gestelde vragen, maar ziet graag dat de het budget verhoogd wordt en gecontroleerd, zodat ze wederom vanaf de zijlijn kunnen ageren tegen ‘mislukkingen’. Wat is oppositie voeren toch gemakkelijk als je zelf niet eens in staat bent om met oplossingen te komen.


  Maak melding

 24. Ha ha Jasper

  Ik las juist uit hetzelfde stuk dat integratie van twee knaten moet komen, dat de VVD ineens met de allochtonen wil gaan praten! Misschien dat dat nu weer kan nu Rita en Geert uit hun gelederen zijn verdwenen?

  . Bravo voor jouw conclusie Jasper, wel d*nders jammer dat we nu met zijn drieeen dit stuk misschien al wel 30x hebben gelezen en nog niet precies weten wat er staat.

  Oftewel: de VVD biedt zelf geen enkele oplossing voor de door hen gestelde vragen, maar ziet graag iets met het budget gebeuren. En dat dit wordt gecontroleerd, zodat ze wederom vanaf de zijlijn kunnen ageren tegen ‘mislukkingen’. Wat is oppositie voeren toch gemakkelijk als je zelf niet eens in staat bent om met oplossingen te komen.

  Heb “verhoogd” weggemoffeld, hoop dat dat gelukt is. Maar daar ging het ook niet om.


  Maak melding

 25. waar beginnen we?
  Even los van voor of tegen VVD-benadering.
  Ik vraag me af of we met z’n allen voldoende weten van de allochtoon en zijn/haar cultuur om de goede instrumenten te gebruiken om hem/haar te laten integreren. Het is een grote valkuil wanneer we vanuit onze westerse cultuur de problematiek benaderen. Lukt het ons om vanuit hun denken beleid te formuleren? Alleen dan kun je aansluiten.
  Mijn persoonlijke stelling : als je dat doet, doe je ook een beroep op de eigen verantwoordelijkheid. Die is er natuurlijk wel degelijk.

  PS. Hoe komt het dat het topic over de gemeenschapsgelden en FC Zwolle doodgebloed is?

  ========

  Check: https://www.weblogzwolle.nl/content/view/7036/55/


  Maak melding

 26. Integratie
  @ John, ik kan het niet zo oneens zijn met je “integratie-bijdrage”.

  Lukt het ons om vanuit hun denken beleid te formuleren?

  Staan jullie als CU alleen in die stelling?


  Maak melding

 27. Ik zal proberen niet op ieder afzonderlijk zinnetje in te gaan…

  Maar in ieder geval: dank u voor de complimenten omtrent mijn leesvaardigheid 🙂 (Ik zie daar de ironie ook wel in ;))

  Een aantal punten hierboven is belangrijk:
  1) VVD komt niet met oplossingen/schrijf wat je bedoelt.
  2) Eigenlijk gaat het puur om het controleren van het uitgeven van 400.000 euro en niet om allochtoon en autochtoon
  3) Er wordt gesteld dat zowel allochtoon áls autochtoon verantwoordelijk zijn voor integratie.

  Mijn reactie
  1) Klopt! Helemaal mee eens! (Geldt wel voor meer partijen dan alleen de VVD)
  2) Inderdaad… beetje jammer, dat dat uiteindelijk het enige is waar het om gaat.
  3) Klopt ook helemaal! Beter lezen Plantje!


  Maak melding

 28. zijn we het toch nog met zijn allen eens aan het einde van de discussie… alleen Zwolschkwartier drukt al een tijdje zijn snor.


  Maak melding

 29. Tja, het is alsof je tegen een muur praat, dus daar ga ik geen energie meer in steken.

  Ik geef aan dat de reacties niets met het originele nieuwsbericht te maken hebben. Vervolgens komen er weer meer reacties die nergens over gaan of alleen bedoelt zijn om af te geven op de VVD.

  Niemand is meer écht geïnteresseerd in elkaar: gewoon wat negatiefs aannemen is immers veel makkelijker.

  Doet me denken aan iets met een pot en een ketel.


  Maak melding

Reageer