Poster met top 10-veelplegers winkeldiefstal

Woensdagmiddag 16 april zal de eerste poster met daarop afgebeeld de top 10 veelplegers winkelcriminaliteit in Zwolle worden uitgereikt. Burgemeester Meijer en plaatsvervangend districtschef Kanis zullen de eerste poster uitreiken aan ondernemer de heer Pierik (Intersport). De inzet van de poster is één van de vele middelen die de politie inzet in haar strijd tegen veelplegers van winkelcriminaliteit.

Criminaliteit en onveiligheid vormen in veel winkelgebieden al jaren een probleem. Iedere ondernemer is wel eens geconfronteerd met vernieling, agressie of diefstal. Elk winkelgebied kent wel een aantal personen die veelvuldig winkeldiefstallen plegen. Deze zogenoemde veelplegers winkelcriminaliteit berokkenen niet alleen materiële en/of financiële schade. Ze hebben ook een negatieve invloed op het gevoel van veiligheid in zowel de winkels als het winkelgebied.

De politieregio IJsselland zet zich samen met winkeliers in voor de verbetering van de veiligheid in winkelgebieden en de bestrijding van de veelplegers van winkelcriminaliteit. Het project ‘Veelplegers winkelcriminaliteit’ biedt de mogelijkheid actief overlast en het aantal winkeldiefstallen in winkels te beperken. Dit project is een initiatief van de politieregio IJsselland. De gemeente Zwolle, het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), het Citycentrum en het winkelcentrum Diezerpoort werken hier aan mee.

Wat houdt het project in de praktijk in?

Deelnemers aan het project ontvangen elke zes maanden een poster met daarop de foto’s van de top 10 veelplegers winkelcriminaliteit. Deze poster wordt samengesteld en (onder voorwaarden) verstrekt door de politieregio IJsselland. Deelnemers worden verzocht de poster op te hangen in een ruimte waar alleen medewerkers van hun winkel komen. Zij kunnen dan, door herkenning van de veelplegers, deze uit de anonimiteit halen en hen preventief aanspreken.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. De Nationale Ombudsman onderzoekt een klacht over de schending van privacy in Deventer.

    De klacht is eerder verworpen door de Commissie Bescherming Persoonsgegevens. Het gaat om foto’s van veelplegers die in de personeelsruimtes van sommige winkels in Deventer hangen. Zodra de veelplegers worden herkend worden ze in de winkel nadrukkelijk gevolgd. Advocaat Vlug heeft daarover een klacht ingediend omdat de privacy van de veelplegers in het geding zou zijn. Volgens hem is er een behoorlijk groot onderzoek naar de gang van zaken gestart. De posters hangen in winkels in Kampen en Deventer en sinds woensdag ook in Zwolle.

    RTV Oost


    Maak melding

Reageer