Zo houden we in Zwolle droge voeten en het hoofd koel

Foto: Loes la Faille

Zwolle – Klimaatadaptatie oftewel klimaataanpassing wordt in Zwolle steeds belangrijker. Steeds vaker wordt code geel afgegeven. Door de klimaatverandering krijgen we steeds meer te maken met extreem weer. Hittegolven en extreme hoosbuien zullen steeds vaker voor gaan komen. De gemeente maar ook de inwoners van Zwolle zullen hier steeds meer op moeten gaan anticiperen. Om dit goed te kunnen doen heeft de gemeente een Zwolse Adaptatiestrategie ontwikkeld.

Klimaatadaptie in Zwolle is ook nodig door de ligging van de stad. Niet alleen de veranderende klimatologische omstandigheden spelen een rol. Het water komt van vijf kanten de stad binnen. Via de IJssel, de Vecht, het Zwarte Water en door de weteringen vanaf de Sallandse Heuvelrug en van het IJsselmeer. Bij een noordwesterstorm staat het water in de stadsgracht zichtbaar hoger. Dit komt omdat het water uit het IJsselmeer dan opgestuwd wordt richting Zwolle. Als er overstromingsgevaar voor Zwolle dreigt, gaat de opblaasbare stuw bij Ramspol dicht.

Alle ruimtelijke ontwikkelingen en investeringen naar 2050 en daarna worden klimaatproof gedaan. In Zeeland heb je de Deltawerken. In Zwolle hebben we de Nieuwe Deltawerken aldus wethouder Ed Anker. Je zou volgens hem een geveltuin een klein Deltawerk kunnen noemen. Iets wat we als inwoners van Zwolle zelf kunnen doen om wateroverlast en hittestress te verminderen. Een paar tegels uit je tuin halen en op die plek planten zetten helpt ook tegen wateroverlast en hittestress.

Tijdens een rondvaart voor de pers waarbij deskundigen van de gemeente en wethouder Ed Anker meevoeren, door de Zwolse gracht, werd duidelijk wat er zoal gedaan is in Zwolle om de stad klimaatproof te maken.

Zo zijn bijvoorbeeld het Kraanbolwerk en het Maagjesbolwerk verhoogd aangelegd. De funderingen zijn zodanig geconstrueerd dat ze bestand zijn tegen hoog water. Als we over de Pannekoekendijk rijden zijn we ons niet altijd bewust dat we over een dijk rijden die als waterkering dienst doet. De dijk is geborgd onder de busbaan. Buiten de busbaan is ruimte ontstaan voor bomen waarvan de wortels de dijk niet kunnen verzwakken. De bomen zijn mooi, maar ook hard nodig voor verkoeling in de zomer. Zo zijn de woningen die gebouwd zijn op de voormalige locatie van ziekenhuis de Wezenlanden voorzien van een kelderwand. Zo wordt een robuuste dijk gevormd.

Tijdens de vaartocht kwamen ook andere maatregelen ter sprake. Zo zijn de bomen op de Melkmarkt in speciale kratten geplant. Die kratten kunnen als waterberging dienen en zorgen ervoor dat de bomen mooi uit kunnen groeien, zodat ze voor verkoeling op warme dagen kunnen zorgen. De parkeerplaats onder de Hornbach is klimaatproof door waterdoorlatende stenen en een extra dikke zandlaag.

Op de vraag van Weblog Zwolle of er in Zwolle een zogenaamde tegeltax te verwachten is antwoordde de wethouder ontkennend. Een tegeltax zal nu en in de toekomst niet aan de orde zijn. De gemeente hoopt door bewustwording, inspiratie en motivatie bewoners, architecten en projectontwikkelaars aan te zetten tot klimaatadaptieve maatregelen. Deze zullen hard nodig zijn om schade aan gevoelige apparatuur in kelders en schade aan huizen en andere gebouwen te voorkomen.

Zie voor meer informatie de Zwolse Klimaatatlas.

Foto's 6
Zo houden we in Zwolle droge voeten en het hoofd koel - Foto: Loes la Faille
Foto: Loes la Faille
Zo houden we in Zwolle droge voeten en het hoofd koel - Foto: Loes la Faille
Foto: Loes la Faille
Zo houden we in Zwolle droge voeten en het hoofd koel - Foto: Loes la Faille
Foto: Loes la Faille
Zo houden we in Zwolle droge voeten en het hoofd koel - Foto: Loes la Faille
Foto: Loes la Faille
Woningen Wezenlanden - Foto: Loes la Faille
Woningen Wezenlanden
Foto: Loes la Faille
Pannekoekendijk - Foto: Loes la Faille
Pannekoekendijk
Foto: Loes la Faille

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)