Herdenking Bevrijding van Zwolle

Leerlingen van basisschool De Octopus organiseerden maandag een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle Zuid, in aanwezigheid van wijkwethouder Martin Knol en de heren Schotman, Veldkamp en Cornelissen.

Door de aanwezige kinderen werd voorafgaand aan de plechtigheid een prachtig lied gezongen: Be as a bird van Victor Hugo. Door een aantal leerlingen werden gedichten voorgedragen, en leerling Filip speelde op zijn trompet de Last Post. Daarna werd een minuut stilte in acht genomen. Wethouder Knol legde namens de gemeente Zwolle een bloemenkrans. De kinderen legden aansluitend rozen bij het monument. Tijdens dit bijzondere moment werd het verkeer aan de Pilotenlaan alweer vrijgegeven. Alleen tijdens de 1 minuut stilte wordt het verkeer op de Pilotenlaan stilgezet. De gemeente Zwolle gaat bekijken of ook tijdens de kranslegging het verkeer stilgelegd kan worden. De leerlingen van de Octopus herdenken in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Waarom vieren ze in Berkum toch altijd op afwijkende dagen. Dit begrijp ik wel, maar datum onthulling is doorslaggevend?

  werd onthuld op 14 april 1992

  Bijzonder goed trouwens dat ze er aandacht aan besteden!!

  Ook koninginnedag….30 april is’t stil in Berkum. De verjaardag van Wilhelmina wordt gevierd……vreemde snuiters die Berkummers 😉


  Maak melding

 2. Zo heel afwijkend is 14 april dus niet (blijkt uit topic “Organisatie vergeet……”) omdat de bevrijding van Zwolle 14/4 wordt gevierd.


  Maak melding

Reageer