D66 wil in de open lucht vergaderen

D66 wil in de open lucht vergaderen

Zwolle – De gemeenteraad is een belangrijk orgaan binnen een gemeente waar veel verregaande besluiten worden genomen, maar voor veel mensen is de werking ervan een groot raadsel.

Om de politiek dichter bij de inwoners van de stad te krijgen, bedacht D66 Zwolle de buitenraad. Eens per jaar vergadert de voltallige gemeenteraad op een prominente plek in de Zwolse buitenlucht, bijvoorbeeld op het Grote Kerkplein of de Melkmarkt. En op verzoek van D66 vindt deze bijzondere bijeenkomst ’s middags plaats en niet ‘s avonds zodat kinderen ook aanwezig kunnen zijn.

Het idee komt van burgerraadslid Sander van Dijk. Sander: “Als je buiten vergadert, dan maakt dat denk ik toch nieuwsgierig. Het is een keer wat anders, je ziet je eigen gemeenteraad niet elke dag en dan denk ik dat de drempel om vaker een vergadering bij te wonen of in te spreken lager wordt. Zo brengen we de democratie dichterbij.”

Volgens Sander van Dijk is het bovendien belangrijk dat de buitenraad op een niet te laat tijdstip plaatsvindt zodat ook kinderen aan kunnen haken. “Ik besprak dit plan thuis en de dochter van mijn vriendin liet weten dat ze het jammer vindt dat de raad altijd ’s avonds vergadert waardoor ze het niet een keertje zelf kan zien. Dus voor haar, en alle andere kinderen die het leuk vinden om een keer zelf te ervaren wat de politiek in Zwolle doet, kiezen we een tijdstip waarop kinderen ook mee kunnen doen en er bovendien veel mensen in de stad zijn. Bijvoorbeeld vrijdagmiddag.”

Het zou, voor zover D66 heeft kunnen achterhalen, de eerste keer zijn dat er in Nederland een openluchtraad wordt georganiseerd. D66 vindt het belangrijk dat de democratie transparant en toegankelijk is en hoopt dan ook dat er na Zwolle meer gemeenten zullen volgen die ook een keertje in de buitenlucht gaan vergaderen.

Maandag vergadert de gemeenteraad over de zogeheten Perspectiefnota waarin de lijnen voor de komende jaren worden uitgestippeld. D66 dient dan samen met het CDA een motie in om de buitenraad te organiseren. De eerste editie zal dan dit jaar of uiterlijk volgend jaar plaatsvinden. Bij succes moet het bovendien een jaarlijks terugkerend fenomeen worden.

Artikel delen: