Thorbeckegracht - Foto: Wouter Steenbergen
Thorbeckegracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Droog en ruimte voor zon

Zwolle – Dinsdag komt de zon beter aan bod. Er zijn ook wolkenvelden, maar de intentie is meer zon dan in de afgelopen dagen. Het blijft droog. Werd maandag bijna nergens in Zwolle de 20 graden aangetikt, dinsdag lukt dat overal in de stad wel, dankzij die zon. Na een koude start in de ochtend – om 6 uur een minimum rond 11 graden – gaat het kwik op naar ongeveer een verdubbeling van die waarde in de middag.

Een optimistisch streven, aangezien we nog zitten met de realiteit van een wind uit het noordwesten, die vanaf de koele Noordzee waait. Daarmee kun je geen hoogzomerse taferelen verwachten. Maar met meer zon is het weerbeeld wel vriendelijker.

Woensdag wordt in de loop van de dag vanuit het westen een warmtefront verwacht. Dit brengt een einde aan de polaire stroming die het huidige frisse intermezzo veroorzaakt. We krijgen daarvoor in de plaats te maken met een zogenoemde maritiem tropische luchtsoort. Dat klinkt alsof de Copacabana op Zwolle neerdaalt, wat sommigen met gejuich en samba zouden ontvangen, maar dat enthousiasme moeten we toch even temperen.

De middagtemperatuur blijft rond 21 graden steken in de rest van de week, met nog een kleine dip op woensdag ook, voor het warmtefront uit. Komend weekend hetzelfde temperatuurniveau, volgens de huidige inzichten. Niet doorvertellen aan het platteland: in de stad mogen we bij die 21 graden wel stiekem 2 graden optellen!

Tegelijkertijd krijgen we na woensdag te maken met wisselvallig weer. Vooral op donderdag en vrijdag is er kans op regen. Niet continu, maar in de vorm van buien, misschien met onweer. We moeten even aankijken of die buien van groot- of kleinkaliber worden. In het weekend verdwijnt de neerslag.

Artikel delen: