Prinses Margriet opent kant-tentoonstelling in Zwolle

Zwolle – Prinses Margriet opent vrijdag 25 april 2008 in het Stedelijk Museum de tentoonstelling ‘Hollandsche Kant met passer en liniaal’. De Landelijke Organisatie Kant en Kunst Nederland (LOKK) viert dit jaar haar dertig jarig bestaan met een grote kant tentoonstelling, waar verschillende vormen van kantklossen worden getoond. De tentoonstelling is voor het publiek van 26 april tot en met 27 juli 2008 te bezoeken.

Zo is er een terugblik op de periode waarin Nederland nog verschillende kantscholen bezat. De sociale aspecten van de kantwerkster worden belicht. Zij leerden behalve kantklossen ook het ontwerpen van kantpatronen. In damesbladen uit de eerste helft van de 20e eeuw zijn een aantal van deze ontwerpen gepubliceerd. In het bij de tentoonstelling te verschijnen boek zijn deze ontwerpen gepubliceerd. Speciaal voor de expositie zijn de kanten opnieuw geklost. Op de tentoonstelling de replica’s van de bruidszakdoek van Prinses Juliana (1937) en een bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard cadeau gedaan huwelijkskleed te zien.

Het oranje project
Zes kantkunstenaars (Truus Buijs, Nel Butter, Judith Pieters, Gerda Smallenbroek, Margreeth van der Velden en Mariet Visser) van de werkgroep ‘Experikant’ exposeren met verrassend modern werk. Als uitgangspunt voor hun werk gebruikten ook deze kunstenaars de klassieke patronen,uit het bovengenoemde boek.

Part of Art
Het derde onderdeel van de expositie is Part of Art. José Bester maakte een bijzondere installatie waarin fotografie en kant samengaan. En ja, ook dit is kant, in een totaal afwijkende en verrassende vorm.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt het boek “Hollandsche Kant, met passer en liniaal” van Yvonne Krijgsman en Hanneke Troost. Een prachtige uitgave waarin de op de tentoonstelling geëxposeerde kanten met patroon en al zijn opgenomen. Het boek is in de museumwinkel te koop.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer