Kijken naar gedeeltelijke maansverduistering dinsdagavond - Foto: Jan van der Meulen
Foto: Jan van der Meulen

Kijken naar gedeeltelijke maansverduistering dinsdagavond

Zwolle – Dinsdagavond 16 juli vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats. Het lijkt dan alsof een steeds groter stuk uit de volle maan wordt genomen. Dit levert een bijzonder schouwspel op, dat bij goed weer te zien is vanuit de regio Zwolle. De verduistering gebeurt doordat zon, aarde en maan dan op één lijn staan. Hierbij komt de maan tijdelijk in de schaduw van de aarde terecht. Er valt geen direct zonlicht meer op een deel van het maanoppervlak.

De gedeeltelijke verduistering is al begonnen wanneer de maan dinsdagavond om 21.50 uur opkomt in het oosten. Hij bevindt zich dan al in de halfschaduw (penumbra) van de aarde. Om 22.01 uur tikt de maan de kernschaduw (umbra) van de aarde aan. Langzaam schuift de schaduw van de aarde verder over het maanoppervlak. Er wordt een steeds grotere ‘hap’ uit de maan genomen. Het maximum van de verduistering is rond 23.30 uur in het zuidoosten. Zo’n 65 procent van de maanschijf is dan verduisterd. Dit gebeurt op een moment dat de maan nog niet hoog aan de hemel staat. Wie niks wil missen, kan het beste een plek binnen of buiten de stad opzoeken met vrij uitzicht op het zuidoosten. Anders zit de maan misschien verstopt achter bebouwing.

Bewolking kan ook een spelbreker zijn. Maar het moet wel heel raar lopen als de verduisterde maan niet op een bepaald moment tussen de wolken door prikt. Ook na middernacht is de gedeeltelijke verduistering nog bezig.

Een maansverduistering is gemakkelijk waar te nemen. Er is geen telescoop of verrekijker voor nodig, al maakt dat het schouwspel nog interessanter. Sommigen vinden het een mystieke ervaring. De term ‘gedeeltelijke verduistering’ doet vermoeden dat de maan gedeeltelijk onzichtbaar wordt. In werkelijkheid wordt het verduisterde deel niet compleet donker. Een kleine hoeveelheid zonlicht bereikt de maan wel. Daardoor blijft het verduisterde deel toch heel zwak zichtbaar. Door een verrekijker kun je dit mooi zien. De bolvorm van de maan wordt haast tastbaar.

Deze gedeeltelijke maansverduistering eindigt in de nacht naar woensdag om 2.20 uur. Maansverduisteringen komen ieder jaar voor, maar lang niet elke is vanuit Nederland zichtbaar.

Artikel delen: