‘Vrienden van Zwolle’ willen geen hoogbouw

Zwolle – De Vereniging Vrienden van de stadskern Zwolle doet een oproep aan de Commissie Ruimte van die gemeente om niet af te wijken van eerdere afspraken over de maximale bouwhoogte.

In mei 2005 werd afgesproken dat niet hoger dan 90 meter zou worden gebouwd. In het laatste ontwerp van het Structuurplan is nu echter geen sprake meer van een maximum hoogte. Maandag 21 april brengt de Commissie Ruimte advies uit aan de gemeenteraad van Zwolle.

Bron: RTV Oost

Artikel delen:
Reacties 40
 1. Vrienden van de Stadskern HOU OP MET ZEUREN!!! Hoogbouw is de oplossing voor ruimtegebrek. Moet anders het mooie buitengebied van Zwolle compleet volgestampt worden met vinexhuizen? Je kan wel zeggen dat je efficiënter met ruimte om moet gaan maar wat als alles vol is? Dan is er geen ruimte meer en moet je de hoogte in. Ook ik vind dat de binnenstad een beschermd gebied moet zijn als het gaat om hoogbouw maar de Voorsterpoort ligt niet in het gezichtsveld van de binnenstad. De uithoek van de Voorsterpoort (office center) ligt meer dan een kilometer van de Peperbus af.

  Dit gezeur bewijst alleen maar meer dat in jullie ogen Zwolle een dorp is terwijl het een economisch perfecte plek is om uit te groeien tot een ECHTE stad met aanzien.

  Dus a.u.b. “Vrienden” van de stadskern hou op met zeuren en ga terug naar je bridgeclub.


  Maak melding


 2. @ Marcelovic

  Ben het helemaal met je eens, laat dat volk maar naar staphorst gaan ofzo, ga daar maar zeuren over hoge gebouwen. Vraag me af uit hoeveel mensen die groep bestaat :'(  Maak melding

 3. The sky is the limit.

  Je bent oud, gezapig, verveeld, ruzie met de vrouw enz. enz.: “vrienden van de stadskern” stop
  er toch mee voor het echt zielig wordt. :'(


  Maak melding

 4. Voorlopig zijn alle reacties gekomen van lieden die zélf het hardst lopen te zeuren -dat Zwolle steeds meer en vaker te maken krijgt met de grote nadelen (o.a verommeling en grotere criminaliteit) van een grote stad. Ik zou zeggen -loop daar dan ook niet telkens over te zeuren. Want lopen zeuren over het ‘gezeur’ van anderen -noem ik GEZEUR met een hoofdletter.


  Maak melding

 5. je moet ( buiten de historische binnenstad ) bouwen naar behoefte en als dat bijvoorbeeld een toren van ca. 200 meter hoog is moet dat gewoon kunnen.


  Maak melding

 6. Ga maar lekker ergens anders bouwen!! ik heb er geen zin in om mijn mooie uitzicht over zwolle te verliezen door een paar hoge gebouwen


  Maak melding

 7. Whaha
  UITZICHT???!

  er staan altijd wel een paar bomen voor je huis, of een weg, over overburen.

  Kans is 99,99999% da tje torens niet eens uit je huis kan zien!!

  Doe niet moeilijk!!

  Ga de lucht in!! nee, alsmaar land van boeren af blijven pakken, daar schiet je wat mee op. 😉


  Maak melding

 8. tuurlijk weer gezeik van die zogenaamde vrienden van Zwolle… *kots*
  Ze moeten zich eens over wat anders druk maken, zoals moderne zooi in de binnenstad, de nieuwbouw van het museum heb ik b.v. altijd belachelijk gevonden, die sportzaak naast C&A… gelukkig is de nieuwbouw achter C&A richting Pelzerbrugje wel in de stijl gebouwd die bij een oude binnenstad past!
  Maar hoogbouw aan de rand van Zwolle… gewoon doen!


  Maak melding

 9. “je moet ( buiten de historische binnenstad ) bouwen naar behoefte”

  Idealiter wel ja, maar economische belangen spelen waarschijnlijk een veel grotere rol en ik zou me ook kapot ergeren als Shell ofzo een hypermodern kantoorpand in mijn achtertuin zou plantten. Denk trouwens ook eens aan alle kantoorgebouwen die nodeloos leeg staan terwijl er nieuwen worden gebouwd omdat dat de projectontwikkelaar meer oplevert. Zeuren hoeft niet, maar een beetje kritisch kan geen kwaad.


  Maak melding

 10. Gelukkig zijn de vrienden van de stadskern er!
  Vergis je niet, in wat zij allemaal al gedaan hebben voor onze stad!
  Prachtige gebouwen worden zomaar gesloopt, totaal onnodig maar oh weeh er moet toch geld verdiend worden, dus plaatsen ze er maar moderne lelijke gebouwen voor terug.
  Echt jammer, dan maar een zg dorp zoals iemand hierboven schreef met een sneer richting vrienden van de stadskern, ik hoef niet zo nodig supermoderne (vaak lelijke) gebouwen.  Maak melding

 11. @ Dee, ik wil ze wel. Ik vind moderne bouw zeker zo mooi als oude gebouwen. Architectonische waarde is niet zozeer aan tijd gebonden. In de binnenstad staan inderdaad panden die de ‘vrienden’ wellicht terecht gered hebben. In de jaren 60 werden er een hoop oude panden gesloopt (in heel NL) toen zijn er bewegingen als de ‘vrienden’ gekomen, dit om de slioop van oude stadskernen tegen te gaan. Destijds een mooi streven. Anno 2008 zijn deze bewegingen overijverig geworden en worden daardoor praktisch niet heel serieus meer genomen. Elke kernkwaliteit heeft een valkuil en daar zitten de vrienden van de stadskern op het moment geheel in; de stadsrand is nu ineens belangrijk en ze wringen zich in compleet suggestieve hioudingen t.o.v. architectuur. Nu hebben ze klaarblijkelijk ook hun naam veranderd om niet de suggestie te wekken dat ze alleen nog met de stadskern bezig zijn.

  Als ‘vriend van Zwolle’ gun ik Zwolle persoonlijk in de toekomst ook een aangezicht om trots op te zijn, met mooie imposantere gebouwen uit alle tijden, ook uit de 21e eeuw. Dat vind ik vriendschap in deze context; een stad toekomst gunnen.


  Maak melding

 12. achtertuin
  Hoeveel “achtertuin” is er nou op Voorsterpoort? Dat is echt minimaal. Perfecte locatie om flink de hoogte in te gaan.


  Maak melding

 13. ik kan me voorstellen dat je dat binnen de stadsgrachten niet wil hebben. Elke keer als ik vanaf de a28 zwolle binnnen kom rijden zie ik dat mooie abn gebouw… lijkt het net of zwolle een beetje meespeelt in de wereld economie

  dus aub wel hoogbouw


  Maak melding

 14. wie zijn die vrienden eigenlijk? en hoe kom je bij zo’n organisatie? wellicht willen deze commenters allemaal wel zelf bij de vrienden en zal er een frisse wind waaien
  8)


  Maak melding

 15. Nu lijkt het alsof het loslaten van de maximale bouwhoogte er direct voor zorgt dat er een boel hoogbouw komt, wat natuurlijk onzin is. Ieder plan kan sowieso nog worden afgewezen, lijkt me. Daar heb je geen maximale bouwhoogte voor nodig. De kwaliteit van het ontwerp/plan moet de doorslag geven en niet die paar metertjes meer of minder.


  Maak melding

 16. Wie vind het een goed idee om een handtekeningen actie te gaan houden tegen elke vorm van inspraak/invloed aangaande hoogbouw BUITEN het centrum van devriendenvandestadskern. Begrijp me niet verkeerd, bijvoorbeeld over het huis van crepain ben ik het met ze eens dat dat er niet moet komen, 90% van de zwollenaren is VOOR hoogbouw BUITEN het centrum, en een stel zeurpieten mogen niet de kans krijgen om roet in het eten te gooien. En trouwens, als ze anti hoogbouw zijn, zijn ze dus pro-vernietiging van het buitengebied-. Hebben ze daar wel es over nagedacht? 40 rijtjeshuizen passen in 1 torenflat. Een strook met hoge torenflats kunnen een vinexwijk onder berkum vervangen!


  Maak melding

 17. WTF… Zogenaamde vrienden moeten opflikkeren of anders onder de zoden!!
  Beetje respect voor onze mooie stad kan geen kwaad maar dan wil BINNEN de grachten!!! >:( >:(


  Maak melding

 18. En als er dan een kubusje naast het Flevogebouw wordt gepland, dan staat het hele Zwolle-weblogforum op z’n achterste poten.
  Krijg je iets moderns voorgeschoteld, willen ze het ook niet.


  Maak melding

 19. Hehe, eindelijk laten ze het los dat idiote maximum gedoe. Aan alles wordt maar een minimum en maximum gehangen. Echte regelzucht. Gewoon bouwen naar behoefte. En inderdaad, liever de lucht in dan nog meer groen opofferen voor rijtjeshuizen.


  Maak melding

 20. Hoogbouw op Voorsterpoort moet kunnen en het liefst zo hoog mogelijk. Is namelijk ook goed voor een krachtige en prachtige uitstraling van Zwolle.
  De binnenstad zou inderdaad niet meer volgebouwd moeten worden met afzichtelijke ‘moderne’ nieuwbouw.
  Het enige wat daar echt nog de hoogte in mag is de toren van de Grote kerk als die ooit weer eens opgebouwd zou worden.

  De Vrienden zouden zich eigenlijk nog veel meer moeten inspannen om dat wangedrocht bij het Flevogebouw te voorkomen.
  Ik weet zeker dat men daar een heleboel medestanders voor zou kunnen krijgen.

  En voor die eigenwijze wethouder van Dooremolen:
  Crépain of creperen!

  Oftewel… opbokken met je onzalige plan! >:(


  Maak melding

 21. Waar komt toch in vredesnaam dat verstokte idee vandaan dat Zwolle alleen maar een stads aanzien zou krijgen door wanstaltelijke grote gebouwen van allerlei multinationals, die in het hele land al staan?!?!?

  Is de grote eenheidsworst de norm?
  Een stad zonder wolkenkrabber en zonder IKEA telt niet mee?
  Wat een bekrompen kleinzerigheid zeg!

  En binnen 10 jaar vind zo’n multinational het gebouw geen paradepaardje meer en staat het weer leeg omdat er in een andere stad een nieuw lelijk gebouw is gerezen…


  Maak melding

 22. @Jasper

  Waar komt het verstokte idee vandaan dat dat niet zo zou zijn?

  Ik heb liever veel hoogbouw geconcentreerd op één plek, Voorsterpoort, dan dat men doorgaat met het bouwen van eentonige gebouwen bij de Watersteeg cq Kuijerhuislaan.
  Dat vind ik veel kwalijker dat er daar een mooi stuk buitengebied opgeofferd gaat worden.
  De Voorsterpoort was al niet mooi en krijgt/geeft veel allure.

  Tsja Ikea… hoeft van mij persoonlijk niet zo, maar ieder z’n smaak.


  Maak melding

 23. Kunnen die vrienden niet in de medezeggenschapsraad van hun zorgcentrum gaan zitten en daar hun frustraties uiten? De historische binnenstad moet bewaard blijven, dat ze zich daar voor inzetten is uitstekend. Maar daar moet hun werkterrein ook op afgebakend worden.

  De Voosterpoort is een prachtige locatie om hoogwaardige architectonische gebouwen te plaatsen. Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind de IJsseltoren een plaatje, een verrijking voor de skyline van Zwolle. Als ik dan het ontwerp van Electabel zie, ben ik ook weer verkocht. Gewoon een mooi gebouw.

  Als ze dan toch zo graag willen lobbyen dan stel ik voor dat de lobby gestart wordt om al die lelijke industrie die inmiddels midden in de stad ligt (Abbott, Gamma terrein, olietanks etc op Voorst , Vrolijkheid & het oude deel van Marslanden) gesloopt wordt. Dat zijn prima locaties voor hoogwaardige woningbouw en dan hoeven we niet achter Berkum en Westenholte landelijk gebied vol te bouwen.


  Maak melding

 24. Huis 8ergr8 via 8eringang weer op de agenda….nog een paar handtekeningen!
  Op 1 september 2005 trad de ‘verordening burgerinitiatief’ in werking. Maar het nog prille democratisch middel lijkt pas sinds kort door de burger te zijn ontdekt. Eerst was er de succesvolle inzameling van (meer dan) 500 handtekeningen voor de komst van een station in Zwolle Zuid; het behandelingsvoorstel komt op 21 april in de raad. Vorige week is de vereniging Vrienden van de Stadskern een burgerinitiatief gestart tegen de bouw van een appartementencomplex aan de Achtergracht. Inmiddels zijn er 250 handtekeningen opgehaald. Het is dus een kwestie van tijd voor het Huis aan de Achtergracht opnieuw op de politieke agenda wordt gezet.  Maak melding

 25. Dat gedrocht hoort daar niet!
  @ Yoz

  geschreven door yoz, op 17 april 2008 om 11:39

  WTF… Zogenaamde vrienden moeten opflikkeren of anders onder de zoden!!
  Beetje respect voor onze mooie stad kan geen kwaad maar dan wil BINNEN de grachten!!!

  Teken eerst ff dan ook omdat je het over respect voor Zwolle hebt….Nu kun je er nog wat aan doen!
  FOEILELIJK![/url]


  Maak melding

 26. Maar we hebben dit gezever van de Vrienden (stel me die oudjes op de Zwolse bankjes voor) over hoogbouw toch al eerder gehad 😮

  Pffff, kom op jongen even de “zaak Huis 8ergr8” netjes afronden en weer je l*lbankjes op leren pokeren oid.


  Maak melding

 27. Lijkt mij Larry, dat de realiteit geen verstokt idee is: Zwolle heeft een stads aanzien, ook zonder (door grote bedrijven neergezetten, maar slechts tijdelijk gebruikte) kantoorpanden van meer dan 90 meter hoog.


  Maak melding

 28. Zo -zijn we er over uitgezeurd??????????? Dat wordt dan weer stevig afkicken voor sommige notoire hoogbouw -laagbouw -hondendrollen verkeer en voetbalzeurpieten. 😉 😉 😉


  Maak melding

 29. Nu WEER op de politieke agenda. Kan een raadslid even doorgeven wanneer?
  566 digitale handtekeningen! Groete klasse mensen!!!
  Wat nu?

  Op 1 september 2005 trad de ‘verordening burgerinitiatief’ in werking. Maar het nog prille democratisch middel lijkt pas sinds kort door de burger te zijn ontdekt. Eerst was er de succesvolle inzameling van (meer dan) 500 handtekeningen voor de komst van een station in Zwolle Zuid; het behandelingsvoorstel komt op 21 april in de raad. Vorige week is de vereniging Vrienden van de Stadskern een burgerinitiatief gestart tegen de bouw van een appartementencomplex aan de Achtergracht. Inmiddels zijn er 250 handtekeningen opgehaald. Het is dus een kwestie van tijd voor het Huis aan de Achtergracht opnieuw op de politieke agenda wordt gezet.

  Volgens Lev (en mij ook) komt het nu WEER op de politieke agenda. Kan een raadslid even doorgeven wanneer?

  Trouwens de Vrienden liften mee op het herhaaldelijke succesvolle protest op dit onvolprezen WEBLOGZwolle. Maar het doel heiligt de middelen ;D


  Maak melding

 30. Zeurpieten, ach ja, men kan nog wel even doorgaan, ik ga zeuren over zeurpieten die zeuren over zeurpieten die Zeuren over zeurpieten….welke zeurpiet gaat er zeuren over mij? Volgens mij is de beurt weer aan zeurpiet….


  Maak melding

 31. wanneer
  Dick, als het burgerinitiatief voldoet aan alle eisen (aantal handtekeningen enzo) en er een initiatiefvoorstel ligt, komt er een behandelingsvoorstel in de raad. In dat voorstel zal staan op welke manier en wanneer het voorstel wordt besproken.
  Het behandelingsvoorstel van het burgerinitiatief voor het station in Zwolle Zuid bijvoorbeeld staat a.s. maandag op de agenda van de Raad.
  Het wordt dus vanzelf publiek gemaakt.


  Maak melding

 32. consequenties
  Als ik de bijdragen lees kom ik volstrekt tegengestelde standpunten tegen. Dat maakt zo’n discussie ook aardig.
  Maar, op welke manier kan de één de ander overtuigen van zijn/haar gelijk?
  Ik ga niet debatteren over smaak of over een gevoel.
  Ik vraag me af, waarmee moet ik (als raadslid) rekening houden als ik zo’n voorstel voorgelegd krijg.
  Als we een sociaal sterke stad willen zijn en veel kunnen betekenen voor het die hulp goed kunnen gebruiken, moeten we ook economisch een sterke stad zijn. Dat betekent bijvoorbeeld hard werken aan werkgelegenheid. Zwolle ligt goed in de kantorenmarkt.
  Voor mij is dus de vraag: hoe weeg ik hoogbouw (en dus werkgelegenheid) af tegen een gewenste sterke economie.
  Ik zeg dan hoogbouw is toegestaan, maar dan wel gecentreerd (bijv. op Voorst). Spaar de historische stad binnen de grachten waar het kan. Maak wel steeds de goede afwegingen. Het gaat dus echt niet alleen voor of tegen hoogbouw. In mijn ogen is dat veel te beperkt.
  Neem als voorbeeld het huis aan de Achtergracht (Crepain). Dat maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van een heel gebied (Tanerij). Met de opbrengst van die grond wordt een deel van de te maken kosten gedekt. Dus wel of niet doorgaan maakt wel degelijk wat uit voor het financiele plaatje.
  Iedereen mag staan voor zijn standpunt, maar dan ook voor de consequenties er van. Wat zeggen de tegenstanders van het ontwerp als het college zou zeggen: we moeten ergens opbrengst van daan halen, dus gaan we de OZB (belasting op onroerend goed) met 1% verhogen.
  Mijn constatering: het is gemakkelijk een standpunt in te nemen als je je niet druk maakt over de gevolgen van je standpunt.
  Ik zeg dus niet dat alles goed is als het maar geld opbrengt. Ik zeg wel probeer ook de consequenties van je standpunt in te zien en daar wat van te vinden.


  Maak melding

 33. @ John bedankt voor de uitleg

  behandelingsvoorstel in de raad. In dat voorstel zal staan op welke manier en wanneer het voorstel wordt besproken.

  Hoop dat het tijdstip ook bekend wordt gemaakt en of er publiek bij mag. Maar dat is natuurlijk wat je bedoeld met “op welke manier”. We lezen het hier vast.

  Neem als voorbeeld het huis aan de Achtergracht (Crepain). Dat maakt onderdeel uit van de ontwikkeling van een heel gebied (Tanerij). Met de opbrengst van die grond wordt een deel van de te maken kosten gedekt. Dus wel of niet doorgaan maakt wel degelijk wat uit voor het financiele plaatje.

  Er mag van mij ook wel wat komen, dacht dat dat al zeker was; maar dit ontwerp ziet er niet uit. vinden heeeeel veel mensen, toch lijkt het of v.Dooremolen dit erdoor wil drukken. Zei hij ook niet dat het daar prima paste?

  Vwb de hoogbouw (on-topic): Prima, mits idd gecentreerd. Dan liever de lucht in!


  Maak melding

 34. hoogbouw
  Wat een klote dorp is zwolle toch, nee je moet steden zoals almelo en enschede grote laten worden en wij zwolle achter aan blijfven huppelen. Kom op mensen de lucht in met die zooi we willen toch een stad zijn en geen dorp wij zijn tenslotte de hoofstad. En betreft de aanzicht wat een gelul,we willen wel met ze allen naar newyork om daar ons plezier op te halen .


  Maak melding

Reageer