5 Mei: bevrijdingsdag in Zwolle

Jaren geleden (weet niet precies hoeveel jaar) is door de regering besloten om 5 mei maar eens in de 5 jaar te vieren als nationale feestdag. Ik vier het ieder jaar en neem daarom ook ieder jaar een vrije dag op om het te kunnen vieren.

Dat ieder jaar wordt stil gestaan bij het feit “vrijheid” juig ik alleen maar toe maar wat ik niet begrijpen kan is dat iedere ambtenaar vrij is op deze dag, deze zotten hebben zelf bedacht om de vrije dag te schrappen behalve voor hun zelf. Dat het economisch goed is om “het overe volk” te laten werken begrijp ik ook (de vrije dag van de ambtenaren moet tenslotte ergens van betaald worden). Heel Zwolle viert vrijheid, en niet alleen de mensen die naar buiten kijken. Tenslotte een kantekening, de eerste keer dat 5 mei weer een nationale vrije dag zou zijn was het toevallig op hemelvaartsdag, hoe bedoel je uitgerekend?

Ingezonden

Artikel delen:
Reacties 32
 1. deze zotten hebben zelf bedacht om de vrije dag te schrappen

  en niet alleen de mensen die naar buiten kijken

  Dit zegt genoeg over de schrijver van dit stukje om alle ambtenaren over “één kam de scheren” Deze persoon zou ook wel denken dat alle moslims terroristen zijn, alle links stemmers een uitkering genieten en Wilders of Verdonk binnenkort het land gaan redden.


  Maak melding

 2. Jammer! Als je nu echt een “discussie” op gang wil brengen, waarom dan anoniem. Bang dat er duizenden ambtenaren je nachtrust gaan verstoren?
  Dat de eerste nationale vrije dag op Hemelsvaartdag zou zijn, betekent dat er echt over nagedacht is. Bijzonder clever van die ambtenaren, toch!
  Ik denk dat de recente TV-reclame van Volkswagen, redelijk bij je past (Ik had het ook altijd al graag willen hebben).


  Maak melding

 3. @ Hans: idd zulk soort dingen anoniem neerzetten is modern geworden gehaal. Nu gebeurt dat ook al door een Admin. Als ik een discussie wil starten moet dat via het Algemene Log. :'(


  Maak melding

 4. Volgens mij is 5 mei elk jaar een Nationale feestdag, maar kan in de CAO worden afgesproken om dit alleen in de lustrumjaren (dus 1 keer in de 5 jaar) een vrije dag te laten zijn. Dit is dus geen beslissing van de overheid, maar van werkgevers en vakbonden. Dus neem lekker vrij en ga feesten!


  Maak melding

 5. 5 Mei: bevrijdingsdag in Zwolle
  Dussss…een discussie op gang brengen 8)
  De reageerders reageren daar wel mee maar vergeten er inhoudelijk op in te gaan. (Er wordt weer wel meteen een oordeel uitgesproken over de schrijver…misschien is dat wel de reden van anoniem 8))
  Merije doet dat dan weer wel ;D

  Ik ben ook van mening dat ALS ALLE ambtenaren op 5 mei een vrije dag hebben dat het DAN van de zotte is dat ZIJ deze dag hebben ingetrokken bij alle andere werkenden van Nederland.

  Dat dat vervolgens de 1ste keer dat het weer vrij is uitgerekend op een andere vrije dag valt is denk ik geen boze opzet.
  Je verdenkt in dat geval nl. ambtenaren van vooruit kijken en daar geloof ik helemaal niks van ;D


  Maak melding

 6. Weijs Leen! Sommige berichten zijn natuurlijk ook een beetje provocerend hier. Maar we hebben met elkaar toch wel hele aardige discussies gevoerd.

  Als je deze discusiie wilt voeren moet je eerst kijken hoeveel verlof de bedoelde ambtenaar heeft in vergelijking met de evenoude persoon van elders. Vergelijk dan behalve de secundaire arbeidsvoorwaarden ook even het loon. Vind het overigens belachelijk dat niet iedereen ALTIJD op de mooiste dag van het jaar vrij is.
  We hebben potverdorie nogal wat te vieren!!( ;))

  Maar ja de grote bazen in de commerciele sector denken vaak alleen aan geld, betalen hun goede krachten ook zo. En wie heeft er tegenwoordig nog weinig verlofdagen?……degene met een heel hoog salaris ja……Ach het leven bestaat uit keuzes.


  Maak melding

 7. @Dick

  Yep! Geld maakt niet gelukkig blijkt wel want je moet er zelfs op 5 mei voor werken waardoor je ongelukkig wordt en een brief instuurt 😛


  Maak melding

 8. @ Elrey; ik vind dat geld tegenwoordig te belangrijk wordt gemaakt; veel te belangrijk eigenlijk.
  Maar aan bovenstaande anonieme briefschrijver: Je MOET niet werken, iedereen heeft toch dagen genoeg. Of doet je baas moeilijk over verlof op 5/5? Anders koop je toch wat verlof, je verdient vast zat 😛


  Maak melding

 9. @Dick

  Je schreef het al: het hangt samen met keuzes. Vervolgens de consequenties van eigen keuzes aan anderen verwijten is eigenlijk een beetje zielig.  Maak melding

 10. @Dick

  De briefschrijver kiest voor het bedrijfsleven en is dus slechts 1x in de 5 jaar vrij om bevrijdingsdag te vieren. Als hij ieder jaar op 5 mei vrij wil dan had hij beter ambtenaar kunnen worden of gewoon verlof kopen van zijn werkgever.


  Maak melding

 11. Geloof dat ik het 3x heb overgelezen maar het kan niet op mij slaan. Wellicht op de onbekende briefschrijver?

  Mijn keuze is nl dit werk met de consequenties die het heeft. Heb ik dat zo moeilijk neer gezet? Verwijt een ander klagen.

  Vind “zielig” niet zo’n passend woord trouwens.  Maak melding

 12. Grappig dat we tot dezelfde conclusie komen ElRey jij noemt het zielig ik noem het klagen, piepen, afgunstig. Wel lullig en jammer dat hij niet meer reageert 🙁


  Maak melding

 13. Dick, ELrey doelt inderdaad op de anonieme briefschrijver. Voel je dus niet aangevallen 🙂

  Overigens vind ik dat ELrey wel gelijk heeft.

  Maar Dick, jij hebt ook wel een punt als je zegt dat geld TE belangrijk wordt gemaakt. Maar kijk eens waar het voor veel mensen om draait: een woning! En als je kijkt naar de huidige huizenprijzen, dan wordt geld absoluut wel belangrijk! Want hoe mooi Zwolle ook is….als je een bepaald type woning wil hebben moet je toch al snel (puur vanwege het geld!) uitwijken naar andere plaatsen. Dus je kunt moeilijk om dat geld heen.

  Om dan te gaan zeuren over 5 mei werken is een ander verhaal. Als zelfs DAT er nog niet af kan… 😉


  Maak melding

 14. Heerlijk al die verjaardagdata van mij op een rij in laatste reacties!

  @ Plantje; soms wil ik wel aangevallen worden, verdedigen ligt mij wel 😉


  Maak melding

 15. @ Plantje: Of gewoon tevreden zijn met wat je hebt

  Want hoe mooi Zwolle ook is….als je een bepaald type woning wil hebben moet je toch al snel (puur vanwege het geld!) uitwijken naar andere plaatsen. Dus je kunt moeilijk om dat geld heen.

  Bovendien zit je dan ook nog IN Zwolle ;D


  Maak melding

 16. Haha! In een goede discussie is er inderdaad niks mis met een keer goed aangevallen worden 🙂

  Ik snap niet helemaal wat je bedoelt met je laatste reactie…


  Maak melding

 17. @ Plantje; je schrijft toch dat je snel in andere plaatsen moet kijken als je een bepaald type woning wilt.

  Ik

  Of je moet gewoon tevreden zijn met wat je hebt, dan kun je gewoon IN Zwolle blijven wonen

  Al gaat dat niet altijd op, bijv. een verhuizing naar een aangepaste woning om gezondheidsredenen oid.


  Maak melding

 18. Ik zie het probleem niet, ik heb nog geen dag in mijn leven op 5 mei gewerkt (of ben op school geweest). 6 mei hetzelfde sinds ik bier leerde drinken, op 1x na, dat nooooit weer.

  Maandag 5 mei, lekker zonnetje, lekker biertje (nou ja, het blijft grolsch natuurlijk), lekkere muziek en hoppa, genieten van mijn vrij zijn/heid 😀


  Maak melding

 19. Zie ook geen problemen meer, deze werkweek en dit probleem zeker niet. Wel opvallend dat deze brief van een anonieme klaagbeen, tot topic is gepromoveerd.
  Klasse Jasper:

  6 mei hetzelfde sinds ik bier leerde drinken, op 1x na, dat nooooit weer.

  kan helaas 6 mei geen vrij nemen, dat dan weer niet. Wel lekker uitwaaien 😉


  Maak melding

 20. zou het niet beter zijn om van 5 mei een verplichte vrije dag te maken en dan één van de Christelijke feestdagen daarvoor in te leveren?
  Tweede paasdag ofzo…


  Maak melding

 21. Ik ben er dan meer voor om de tweede feestdagen (2e kerst/paas/pinkster) weer in ere te herstellen en iedereen vrij te gunnen ipv al die belachelijke koopzondagen op die dagen te plannen… En natuurlijk 5 mei ook vrij voor iedereen, want vrijheid is heel belangrijk en actueel!


  Maak melding

 22. Niet alleen ambtenaren zijn elke 5 Mei vrij hoor… Isala Klinieken ook b.v. (of je moet pech hebben ingeroosterd te zijn)
  Vind het niet erg hoor 🙂 (zegt een Isala medewerker… ;D )


  Maak melding

 23. Van Wikipedia begrijp ik dat Bevrijdingsdag nog NOOIT een dag is geweest waarop iedereen elk jaar vrij zou moeten mogen hebben. (zoals Koninginnedag). Na de Bevrijding is besloten het gebeuren eens in de vijf jaar te vieren en pas sinds 1990 wordt het elk jaar gevierd. Maar dan dus wel met alleen in de lustrumjaren een vrije dag. Er is dus nog nooit sprake geweest van iets ‘intrekken’, alleen maar van uitbreiding, tot nu toe.


  Maak melding

Reageer