Industrieweg - Foto: Wouter Steenbergen
Industrieweg
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Mooie zomerdag met een lekkere temperatuur

Zwolle – Zondag heeft behalve wat bewolking veel zonneschijn in petto. Ruim voldoende om er een mooie zomerdag van te maken. Tel daarbij nul regenkans plus een middagtemperatuur van 24 graden en je hebt een prima zomerdag te pakken in Zwolle. De wind uit westelijke richtingen is matig, windkracht 3 tot 4. Dat geeft de broodnodige ventilatie, voordat komende week een hitte-offensief van start gaat.

De vette onweersbuien die zaterdagmiddag en -avond over Overijssel trokken, wisten ook ditmaal het overgrote deel van Zwolle vakkundig te ontwijken. Alleen Zwolle-Zuid kwam ‘s avonds aan de beurt met ruim 20 liter regenwater per vierkante meter. Dat is een beste bak water, die sommige straten blank zette. Een dergelijke hoeveelheid kwam ook neer in de regio Raalte, Heeten en Olst. In de rest van de provincie viel minder, plaatselijk veel minder.

Deze ongelijke neerslagverdeling zagen we bij de stortbuien van 12 juli ook. We houden het op toeval en rekenen erop dat de rest van Zwolle zijn verdiende regenportie tegoed houdt bij de volgende buienstoring. De vraag is nog even wanneer dat gebeurt. Niet gauw in elk geval.

De weersituatie ziet er tot vrijdag droog en heet uit. Aan het eind van de week staan er verkoeling en zogenoemde ‘regensignalen’ in de output van de weermodellen. Volgens de huidige calculaties zou het volgend weekend tot buien kunnen komen. In de tussentijd hebben we te maken met sterk stijgende temperaturen en kurkdroog weer.

Maandag begint nog beschaafd zomers met een graad of 27 in de stad. Dinsdag verdwijnt de bewolking grotendeels en schiet de maximumtemperatuur door naar 32 graden. Deze tropische hitte is echter nog niet genoeg: woensdag puft Zwolle onder een brandende zon verder naar 36 graden. Donderdag wordt een bakovendag met mogelijk 37 graden op de thermometer.

Artikel delen: