Krotopruiming in Zwolle

Krotopruiming in Zwolle

Zwolle – In 1959 telde Zwolle nog veel krotten. Nu zou het ondenkbaar zijn, dat deze opgeruimd zouden worden door ze in brand te steken. Het is een mooi filmpje uit een tijd die nog niet zo ver achter ons ligt.

Het filmpje is gepubliceerd door het  Netherlands Institute for Sound and Vision op 28 april 1959. Het gaat om een bioscoopjournaal waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week werden gepresenteerd. Het  betreft de oprichting van het Strick van Linschotenfonds, een naar burgemeester mr. Strick van Linschoten van Zwolle vernoemde stichting waarmee geld werd ingezameld voor de bouw van woningen ter vervanging van krotwoningen. Onder toeziend oog van de brandweer en gadegeslagen door belangstellenden werd de eerste krotwoning in brand gestoken. Verder beelden van krotwoningen, onder andere aan Het Klein Grachtje.

De bedoeling van het krotopruimingsfonds was dat de burgerij en het bedrijfsleven geld bijeenbrachten, waarvoor nieuwe woningen konden worden  gebouwd.

In 1959 telde Zwolle ongeveer 500 krotten. Er waren toen 1400 woningzoekenden en 800 ‘krepeergevallen’. Het fonds was een afscheidscadeau voor burgemeester Strick van Linschoten wat hem aangeboden werd  ter gelegenheid van zijn pensionering op 1 januari 1960.  In 1988 is het fonds opgeheven.

Destijds hebben artikelen in verschillende kranten gestaan waaronder een uitgebreid artikel in het Parool 

Beelden: Netherlands Institute for Sound and Vision
Artikel delen: