Stadsgracht - Foto: Wouter Steenbergen
Stadsgracht
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: De hittegolf begint

Zwolle – Dinsdag wordt een tropisch warme dag. Aan de blauwe lucht zijn sporadisch wolkjes te ontdekken. Van vroeg tot laat schijnt de zon op volle kracht. Dat betekent 16 ongeremde zonuren. De wind uit zuidelijke richtingen is zwak en warm. In de middag tijdelijk een tikje meer wind, wat misschien het idee geeft van verkoeling, maar dat is slechts een illusie. Om 12 uur is de temperatuur al naar 30 graden gestegen en op het heetst van de middag wordt 33 graden verwacht in Zwolle.

De neerslag in de stad beperkt zich vandaag tot transpiratiedruppels van Zwollenaars die zich rot zweten. Wolken waaruit echte regen kan vallen, zijn niet aanwezig. Deze situatie blijft voorlopig zo, onder invloed van hogedrukgebied Yvonne. Zij verplaatst zich met haar centrum richting Denemarken, waardoor de wind bij ons aan het eind van de dag oostelijk wordt. Tegelijkertijd nadert vanuit Frankrijk nog warmere lucht. Die bereikt onze regio woensdag.

In de avond en nacht naar woensdag daalt het kwik langzaam naar ongeveer 20 graden. Dat is een temperatuur waar je in mindere zomers overdag blij mee zou zijn. Dinsdagavond is het prima uit te houden buiten. En het is zeer helder. Wie het Internationale Ruimtestation voorbij wil zien komen, heeft nu een uitgelezen kans.

Onder een genadeloze zon blijft de temperatuur woensdag en donderdag doorstijgen. Kijkend naar de huidige weermodellen, zou het niet verbazen dat we donderdag in de stad te maken krijgen met een woestijnhitte van 40 graden.

Artikel delen: