Salderingsregeling en zonnepanelen in Zwolle

Door Redactie

|   Laatste wijziging

Foto: Stockfoto

Zwolle – Zonnepanelen zijn goed voor het milieu. Dit is inmiddels een algemeen bekend feit. En het is ook geen rocket science.

Immers, door met zonnepanelen energie op te wekken, worden er geen fossiele brandstoffen gebruikt, wat weer goed is voor een lagere CO2-uitstoot. Zonnepanelen worden dan ook steeds populairder in Nederland. In Zwolle is er in 2018 maar liefst 5,14 megawatt meer aan energie opgewekt dan in 2017. Ook nam het vermogen flink toe. Maar dat zonnepanelen een rib uit je lijf kunnen zijn, is ook een algemeen bekend feit. En dan gaat er ook nog het een en ander veranderen rondom de salderingsregeling. Wat moet je weten over zonnepanelen en de kosten?


De aanschaf van tien zonnepanelen kost al gauw meer dan € 4000,-. Dit levert zo’n 2800 kWh per jaar op. Ter vergelijking: een gezin in Nederland gebruikt gemiddeld jaarlijks zo’n 3400 kWh aan stroom. Dit haal je er dus bijna uit met zonnepanelen. Deze €4000,- is natuurlijk een enorme investering, maar vergelijk maar eens wat je normaal kwijt bent aan energie. Energieprijzen vergelijken zorgt ervoor dat je de laagste tarieven hebt. Dat kan ook al flink schelen in de energiekosten. Hoe lager de energiekosten, hoe langer de terugverdientijd eigenlijk is, maar hoe lager de kosten.

Zonnepanelen leveren energie op. Het geld dat je investeert in het plaatsen van zonnepanelen, scheelt uiteindelijk op je energierekening af. Dit gebeurt alleen niet van de een op de andere dag, hier is wat geduld voor nodig. Ben je benieuwd hoe lang het duurt voordat je je zonnepanelen terug hebt verdiend? Dat kun je makkelijk uitrekenen. Bereken hoeveel de zonnepanelen je aan energie opleveren en vermengvuldig het aantal kWh met de elektriciteitsprijs per kWh. Dat is je jaarlijkse besparing. Deel het aanschafbedrag door deze besparing en je weet hoeveel jaar het duurt. Stap je elk jaar over, dan verschillen je jaarlijkse energiekosten natuurlijk wel. En maak je gebruik van een subsidie voor de zonnepanelen, dan kun je deze nog van de kosten aftrekken.

Door de salderingsregeling betaal je minder voor je energie. Maar wat betekent salderen nou eigenlijk? Zonnepanelen leveren soms meer energie op dan dat er gebruikt wordt. Deze energie wordt teruggegeven aan het elektriciteitsnet en kan door andere mensen gebruikt worden. Om ervoor te zorgen dat anderen niet gratis of ter profijt van de leverancier meegenieten van jouw duurzaam opgewekte energie, wordt het te veel aan opgewekte energie aan het eind van het jaar van jouw energierekening afgetrokken. Dit heet salderen. Lever je meer aan het net dan dat je zelf in totaal afneemt bij de leverancier, dan krijg je voor dit teveel ook nog eens een terugleververgoeding. De salderingsregeling geldt nog tot 2023.

Zwolle is groen. Dat blijkt wel uit bijvoorbeeld projecten om sociale huurwoningen te verduurzamen en uit de recente aanleg van een zonneweide. Zwolle draagt dan ook graag bij aan groene regelingen. Zo kun je bijvoorbeeld tegen een lage rente een lening afsluiten om zonnepanelen te financieren (Energiebespaarlening). Let op, er wordt dan wel verwacht dat 25% van het geleende geld in andere verduurzamende maatregelen wordt gestoken. Daarnaast is het mogelijk om de btw terug te vragen. Hiervoor geldt een wat ingewikkelder stappenplan. Omdat het teveel aan opgewekte energie door derden wordt gebruikt, ben je een soort ondernemer. Via dit ondernemerschap kun je de btw terugvragen.

Door geduld, de salderingsregeling en overheidsregelingen, zullen zonnepanelen uiteindelijk hun investering terugbetalen. Nog niet toe aan zonnepanelen? Tot die tijd is energieprijzen vergelijken handig om je rekening zo laag mogelijk te houden. En dromen van een groene toekomst blijft altijd gratis.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)