Bagijnesingel - Foto: Wouter Steenbergen
Bagijnesingel
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Bloedheet en kurkdroog

Zwolle – Woensdag wordt het onder de blakerende zon gloeiend heet in de stad. Er is iets meer sluierbewolking, maar die houdt de zonnestraling niet in toom. Zwolle krijgt in de loop van de middag een temperatuur van, schrik niet, 37 graden te verduren. Some like it hot, maar ook zij zullen puffend en zwetend toegeven dat ze het zó niet bedoeld hadden. Hoewel de wind een beetje aantrekt, is die ook zo warm dat er geen verlichting van de hitte te verwachten is. Windkracht 3 tot 4 uit zuid tot zuidoost. Een geluk nog dat de luchtvochtigheid overdag laag is.

Het RIVM heeft dinsdag 23 juli het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Een curieus toeval is dat hetzelfde vorig jaar ook op 23 juli gebeurde. Juli 2018 werd uiteindelijk de droogste maand sinds het begin van de metingen. Deze woensdag staat er evenmin regen op de planning. Het blijft kurkdroog. In de avond daalt het kwik naar een meer dragelijk niveau. Om middernacht wordt ongeveer 25 graden verwacht. Onder een heldere hemel is de passage van het Internationale Ruimtestation dan wederom prima te zien.

Op het officiële regionale KNMI-station Heino werd dinsdag een maximumtemperatuur van 31,4 °C gemeten. Amateurweerstations in Zwolle registreerden zoals gewoonlijk al waarden die daar flink boven lagen: tussen 32 en 36 °C. Dit is een bekend fenomeen. In een (grote) stad wordt het ‘s zomers boven alle bakstenen, beton en asfalt meestal enkele graden warmer dan op het platteland.

Woensdag tot en met vrijdag is het nog heter dan op dinsdag. Zwolle is dagenlang een zinderend hete stad. Bewolking die de zon kan afschermen, is nog ver te zoeken. Er zullen temperatuurrecords sneuvelen. De heetste dag wordt naar verwachting donderdag, met mogelijk zelfs een extreme 40 graden. Een enkel weermodel berekent voor donderdag een onweersbui, maar dit lijkt niet realistisch.

In het weekend is de kans op buien reëler. De middagtemperatuur blijft ook dan 30+ graden, volgens de huidige inzichten.

Artikel delen: