Opnames Oorlogswinter bij IJsselbrug in Zwolle

Zwolle – Zondag stond de westzijde van Zwolle in het teken van de opnames voor de film “Oorlogswinter”. De gehele oude IJsselbrug was afgesloten voor al het verkeer. Af en toe, tussen de opnames door, mochten voetgangers, fietsers en bussen de brug over. 

De hele omgeving van de IJsselbrug was omgeven door figuranten en dingen die te maken hadden met Oorlogswinter. Ook werd er gewerkt met kunstsneeuw. De organisatie had slechts 3,2 miljoen voor het schieten van de film in Zwolle. Dit was erg weinig volgens een van de crewleden. Half februari startte de filmopnamen van Martin Koolhovens nieuwe avonturenfilm OORLOGSWINTER, naar de met een Gouden Griffel bekroonde bestseller van Jan Terlouw. Een boek waarvan alleen al in Nederland meer dan 300.000 exemplaren verkocht zijn en dat ook in veel andere talen is uitgegeven. Na filmopnamen in het buitenland worden deze in Nederland voortgezet in onder andere Loenen aan de Waal, Megen, Woudrichem, Herwijnen en dus zondag in Zwolle.


Foto: Rene Brinker


Foto: Rene Brinker
Jan Terlouw, ook in Zwolle aanwezig bij de opnames…

De opnames bij de IJsselbrug duurden de gehele dag. Er waren veel dagjesmensen die even kwamen kijken naar de fraai verklede mensen.

Meer foto’s bij ‘Lees verder’

Korte inhoud

Het is de ijskoude winter van 1944/1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.


 

Met dank aan Rene Brinker voor de diverse foto’s.

Crew

Martin Koolhoven (Suzy Q, het Zuiden, Het Schnitzelparadijs, Knetter) zal de film regisseren naar een scenario dat hij samen met Mieke de Jong en Paul Jan Nelissen schreef. Director of photography is Guido van Gennep. Het production design wordt verzorgd door Floris Vos. Montage: Job ter Burg. De uitvoerend producent is Niko Post.

De productie is in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden, Dancer in the Dark) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV. In samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep MAX, Inspire Pictures, het CoBo fonds, VTM, VAF en Eurimages in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).

Martin Koolhoven: “Ik ben al jaren bezig met OORLOGSWINTER en eindelijk is het dan zo ver. Het scenario is prachtig en de acteurs zijn geweldig. Dit wordt mijn meest meeslepende film; ik kan me niets anders voorstellen.”

Oorlogswinter – het boek

Uitgeverij Lemniscaat 1972, (Zevenenvijftigste druk, 2006) – Bekroond met de Gouden Griffel, 1973.

Een boek waarvan alleen al in Nederland en Vlaanderen meer dan 300.000 exemplaren verkocht zijn en dat ook in veel andere talen is uitgegeven.

www.lemniscaat.nl

Schrijver Jan Terlouw

Als oudste zoon van een dominee krijgt Jan Terlouw (1931, Kamperveen) het vertellen van verhalen met de paplepel ingegoten. Samen met twee broers en twee zussen groeit hij op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep.

Hij studeert wis- en natuurkunde en promoveert op een thermonucleair onderwerp. In 1970 debuteert hij als kinderboekenschrijver. Een van zijn mooiste boeken is het boek Oorlogswinter dat in 1972 bij Uitgeverij Lemniscaat uitkomt. In 1973 wordt het boek bekroond met de Gouden Griffel. Inmiddels zijn zevenenvijftig drukken verschenen en zijn alleen al in Nederland, inclusief een editie in het Friesch, meer dan 300.000 boeken verkocht. Ook in het buitenland is het boek geliefd. In vertaling is het boek in Amerika, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, Denemarken, IJsland, Polen, Japan en Zweden uitgegeven.

Oorlogswinter is deels autobiografisch. Jan Terlouw was acht toen de oorlog uitbrak en heeft de vijf jaar onder Duitse bezetting heel bewust meegemaakt. Enkele ervaringen uit die tijd heeft hij verwerkt in het boek. Zijn grootste angst toen was dat zijn ouders gegijzeld zouden worden. Zijn vader is twee keer opgepakt en er werd gezegd dat ze hem dood zouden schieten. Bij de overval op het distributiekantoor in het boek was zijn buurjongen betrokken.

Naast zijn carrière als boekenschrijver was Jan Terlouw actief in de politiek. Hij was onder meer fractievoorzitter van D‟66, Minister van Economische Zaken, Commissaris der Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer.

Te zien in de bioscopen vanaf december 2008

Distributie: Benelux Film Distributors voor Inspire Pictures

Artikel delen:
Reacties 16
 1. Leuke foto’s.
  Later toch maar niet weer geweest zo te zien.
  En in het vervolg beetje sneller de brug over he.
  Was wel mooi om te zien hoeveel mensen er eigenlijk op zo’n set lopen.


  ⚠️ Meld

 2. Nou dat is balen zeg, dat had ik ook wel willen zien, op die saaie zondagen in zwolle zeg…
  🙁 Er is hier nooit iets te doen op zondag nml…  ⚠️ Meld

 3. waarom zijn de foto’s van Anne Baarda niet zichtbaar? 🙁

  =============

  Dat waren ze wel…
  Zie dat het – veel – tijd heeft om te laden.


  ⚠️ Meld

 4. Oorlogswinter in Zwolle
  Ik heb die zondag gefigureert met mijn gezin en ik kan zeggen dat de figuranten zich goed konden inleven, koud, winderig, héél lang wachten, slechte catering, eten(soep) van de overblijfselen van wat de crew in buffetvorm had gekregen, lange dag (wij moesten er met 2 kids zijn om 07.30 en waren om 20.00 klaar)…toch achteraf was het een gezellige dag en dat kan je zien op YouTube, zoeken op oorlogswinter is zwolle; deel 1, 2 en 3(foto’s) zijn van hoe het er een beetje toeging.


  ⚠️ Meld

 5. Figuranten
  Hallo mensen,
  Ik ben Annemarie uit Zwolle en ik heb ook gefigureerd in Oorlogswinter. We (ik en andere figuranten) hadden bedacht om met een grote groep figuranten naar de film ‘Oorlogswinter’ te gaan. Heb je ook zin om hieraan deel te nemen? Mail of krabbel mij! ann-marie000.hyves.nl of annemarie_terstappen@hotmail.com
  Alvast bedankt!!
  Groetjes 🙂


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.