Guerrilla Gardeners actief in Zwolle

Zwolle – Voorbijgangers wreven zich zondagochtend twee keer de ogen uit toen ze de hoek van de Deventerstraatweg en de Verenigingstraat passeerden. Assendorp mocht best een (groener) kleurtje krijgen, vindt GroenLinks/DeGroenen. De komende veranderingen in het gebied langs het de Spoorzone bieden daar kansen voor.

GroenLinks/DeGroenen nam die afgelopen zaterdag vast. De eens wat versteende wijk heeft opeens een rijkelijk begroeide zoom met bloemen, planten en struiken. Verantwoordelijk voor deze ‘groene verrassing’ zijn GroenLinks/DeGroenen uit Zwolle en de zogenaamde Guerrilla Gardeners, burgers die zelf aan de slag gaan om de stad groener te maken. Het verschijnsel ‘guerrilla gardening’ is over komen waaien uit Engeland en de Verenigde Staten. Betrokken bewoners met groene vingers toveren, gewapend met gieter, schop en planten, de stad om in een groene oase. In Zwolle is momenteel ook een groep Guerrilla Gardeners actief.

Ze legt contact via de website www.guerrillagardeners.nl. De groep hoopt dat vele burgers van de stad nieuwe groepen Guerilla Gardeners  opsluiten. Steeds weer kunnen daardoor plekken in de stad onder handen worden genomen.

De actie is de aftrap van de landelijke GroenLinks-campagne ‘Dit land kan zoveel groener’. GroenLinks en de Guerrilla Gardeners kwamen in verschillende gemeenten verspreid over het land in actie. Ook in Zwolle zal GroenLinks/DeGroenen de komende tijd vaker met groene initiatieven komen. Dat is volgens GroenLinks/DeGroenen –raadsleden Anneke Nusselder en Aysenur Ekici hard nodig. ‘Hoewel Zwolle de groenste stad van Europa is hebben in een wijk als Assendorp bijvoorbeeld veel straten nauwelijks groen. Dat is jammer, want groen is goed voor de gezondheid en voor de luchtkwaliteit. We steken daarom ook zelf de handen uit de mouwen om Zwolle nog groener te maken.’

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Wat een goed plan, ik wil elk jaar mijn kerstboom inclu kluit ergens neerzetten in het bos oid, mag dat wel?
  Zomaar ergens? ;D
  Zou leuk zijn als mensen overal zaadjes planten, ineens zonnebloemen in de berm oid..


  ⚠️ Meld

 2. Leuk voor die meneer die tegenover dit nieuwe bloemenperkje woont. Nu kan hij zijn geraniums op marktplaats te koop aanbieden !


  ⚠️ Meld

 3. …. : Het begint daar met een paar plantjes. Maar voordat je er erg in hebt groeien er plotseling flatgebouwen en winkelpanden uit die grond daar.

  Meneer kan dus beter zijn geraniums nog niet verkopen. Beschermt hem tegen inkijk van zeer nabije buren in de toekomst ;D


  ⚠️ Meld

Reageer