De Hanzeboog - Foto: Wouter Steenbergen
De Hanzeboog
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Extreme hitte!

Zwolle – Donderdag is het snoeiheet. De zon brandt meedogenloos en de temperatuur gaat als een raket omhoog. Velden sluierbewolking dempen een deel van de instraling, maar veel maakt dit niet uit. Wie beschutting zoekt tegen de zon, kan bijvoorbeeld onder De Hanzeboog gaan staan. Dan voel je een warme wind die zwak tot matig uit het zuidoosten waait. Wie ’s middags in de stad is, smelt weg bij een Zuid-Europese 40 graden. Een onweersbui kan ’s avonds niet geheel worden uitgesloten. De kans daarop is echter klein. In de avond en nacht blijft het warm.

De eigen weerstations van Weblog Zwolle in Diezerpoort en Stadshagen kwamen woensdagmiddag tot uitzonderlijke temperatuurmaxima van respectievelijk 39,0 °C en 38,3 °C. Dit zijn waarden die abnormaal hoog zijn voor onze regio. Alleen hardcore-tropenliefhebbers kunnen dit nog incasseren, schuine streep waarderen, maar de meesten zullen het als onaangenaam ervaren. De hitte beneemt je soms haast de adem.

Het nationaal hitterecord is woensdag verbroken. In het Brabantse Gilze-Rijen werd door het KNMI 39,3 °C gemeten, een temperatuur die ze nooit eerder op een officieel weerstation in Nederland hebben geregistreerd. In onze omgeving steeg de kwikstand op het KNMI-station Heino tot een hoogte van 36,4 °C. Dit is een dagrecord voor 24 juli op Heino. Nog nooit eerder werd het op 24 juli op dit weerstation zo heet. Voor zover bekend is woensdag bij de amateurweerstations binnen Zwolle nog geen 40’er waargenomen.

Vrijdag houdt de extreme hitte nog aan. Er komt in de avond meer bewolking en dan groeit de kans op een onweersbui.

Het weekend kan nog steeds tropisch worden genoemd, maar met een temperatuur rond 30 graden is het niet meer zo buitensporig heet. Er is zowel zaterdag als zondag kans op onweersbuien.

Artikel delen: