Het Engelse Werk - Foto: Wouter Steenbergen
Het Engelse Werk
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Nog een loeihete dag

Zwolle – Vrijdag is het na een tropische nacht nog een keer extreem warm. Overdag wordt de temperatuur in de stad nogmaals opgestookt richting een genadeloze 40 graden. Het is schuilen in de schaduw of bij de airco. Liefst beide. In de lucht is sluierbewolking te zien waar de zon gemeen doorheen steekt. Hopelijk voegen zich daar in de middag stapelwolken bij. Zij bieden Zwolle perspectief op tempering van de hitte.

Het blijft vrijdag bij dat perspectief, want daadwerkelijke verkoeling in de vorm van een heerlijke verkoelende bui brengen de gehoopte stapelwolken zeer waarschijnlijk nog niet. De verwachting is dat die luxe voorbehouden blijft aan de zuidelijke helft van het land. De oostenwind is sterker dan op donderdag: windkracht 4 in de middag. In de nacht naar zaterdag sukkelt het kwik naar een kleffe 22 tot 25 graden.

Het nationale hitterecord is op 40,7 °C komen te staan. Die temperatuur werd donderdag gemeten op de Noord-Brabantse vliegbasis Gilze-Rijen. Nog nooit eerder kwam de temperatuur in Nederland op een officieel waarnemingsstation boven de 40 °C. In Zwolle werd de 40-graden-grens bij de meeste privé-weerstations in de stad eveneens overschreden. Het weerstation van Weblog Zwolle in Diezerpoort kwam om 18.00 uur op 41,7 °C, Stadshagen had om 17.00 uur een maximum van 40,3 °C. Dit zijn naar Nederlandse maatstaven absurd hoge temperaturen.

Zaterdag heeft de zon gezelschap van stapelwolken. Het is twijfelachtig of het in onze regio al tot een bui komt. Wel is duidelijk dat de maximumtemperatuur in Zwolle terugkeert naar een ‘normaal’ tropisch niveau rond 30 graden. In de nacht naar zondag maken we zelfs kans op afkoeling naar 18 graden. Reden voor een vreugdedansje in de slaapkamer!

Zondagmiddag is de buienkans het grootst. Na zonnige perioden in de ochtend zou een stapelwolk zich in de middag of avond kunnen ontwikkelen tot een verlossende regenbrenger. Onweer nemen we daarbij graag op de koop toe. Het wordt ongeveer 30 graden.

Na het weekend zijn de tropische toestanden verleden tijd. De wind waait uit verfrissende westelijke richtingen en de middagtemperaturen komen tussen 20 tot 25 graden te liggen. Prima zomerse waarden.

Artikel delen: