Lezing “Van voetenverdriet tot Pietiebroertje”

Zwolle – Zaterdag 3 mei is Truke Korpershoek te gast in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle. De Zwolse oud-docente pedagogiek van Hogeschool Windesheim heeft haar oorlogs-herinneringen in een veertigtal korte verhalen te boek gesteld:  “Van voetenverdriet tot Pietiebroertje”. Rakker produceerde onlangs op Weblog Zwolle een Column over ‘Voetenverdriet’.

Vrijdag 18 april is de oorlogsverhalenbundel ‘Van voetenverdriet tot Pietiebroertje’ van Truke Korpershoek gepresenteerd in haar geboortedorp . Het zijn ‘gewone’ verhalen tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Het is een verhalenbundel zonder gruwelijkheden, lafheid en heldendaden, maar wel met het verhaal hoe een groot gezin in oorlogstijd het hoofd boven water houdt. Het is een tijd van ellende en schaarste, maar ook een tijd van vreugde; kinderlijke vreugde. Desondanks dringen de verschrikkingen ook in het gezin Korpershoek door, maar op een manier zoals een kind ze ervaart. Het boek  geeft een historisch verslag van het ‘gewone’ leven in een ‘ongewone’ situatie.

Truke Korpershoek

Truke Korpershoek werkte jarenlang als kleuterleidster en hoofdleidster. Na de studie Pedagogiek was zij tot 1994 docente pedagogiek aan achtereenvolgens de PABO en de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle.

Korpershoek (1935) bracht haar jeugd door in het Zuid-Hollandse Maasland in een groot gereformeerd gezin. Haar buitengewoon goede geheugen stelt haar in staat een deel van haar jeugd in boekvorm weer te geven. Zij doet dat op een bijzondere manier:  zonder een verslag van gruwelijkheden geeft ze  de sfeer van de oorlog weer. Oorlog zoals een kind die beleeft en waarin het ‘gewone’ leven desondanks zijn loop neemt.  Door het eenvoudige taalgebruik in een zeer leesbare stijl is het boek uitermate geschikt voor een grote groep lezers van 10 tot 100 jaar.

Belangstellenden zijn zaterdag 3 mei  van harte welkom in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle om te luisteren naar de verhalen en ervaringen van Truke Korpershoek. De lezing start om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 15.00 uur. De schrijfster zal ook haar boeken signeren.

De entree is € 5,00. (Telefonisch) reserveren is mogelijk bij de receptie van de Bibliotheek Zwolle Centrum (Diezerstraat 80, 038 – 4217278).

Artikel delen:

Reageer