Leeuwerikstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Leeuwerikstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Eerst vrij zonnig, later kans op een bui

Zwolle – Zondag heeft een goede start met zon en sluierwolken. Het is geen koude start, want in alle vroegte staat op de thermometer meteen al bijna 20 graden. Rond het middaguur is dat opgelopen naar 25 graden, een zomerse temperatuur. Dan is het uitkijken naar de langverwachte bui. Die kan ergens in de middag of avond boven Zwolle verschijnen, maar de exacte aankomsttijd is onbekend.

Wat we wel weten: hoe later de bui, hoe groter de kans op onweer. Dat klinkt als een oude Chinese weerspreuk en we kunnen niet uitsluiten dat het er inderdaad eentje is. Hoe dan ook, hij is van toepassing op de groeiende onweerskans zondagmiddag en -avond. De buien vormen de overgang naar minder warm weer komende week.

In het begin van de nieuwe week is de afkoeling nog bescheiden, met op maandag en dinsdag toch weer maxima van 27 tot 30 graden. Maar na dinsdag tekent zich een periode af met temperaturen tussen 20 en 25 graden. Dat is eindelijk weer eens normaal voor juli. En heel wat prettiger dan de woestijnhitte die we afgelopen week kregen te verstouwen. Ook ’s nachts wordt het koeler: temperaturen onder de 20 graden.

Na dinsdag draait de wind naar zuidwest tot west. Een krachtig lagedrukgebied op de oceaan smeedt plannen om onze kant op te komen. Hij brengt regenstoringen met zich mee. Zijn exacte koers is nog niet geheel duidelijk, maar wel bepalend voor de vraag of hij hier veel regen gaat dumpen en echte onstuimigheid brengt. Dat zou vanaf woensdag kunnen gebeuren. Weblog Zwolle houdt het voor je in de gaten.

Artikel delen: