Billitonstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Billitonstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zon, wolken en warmte

Zwolle – Dinsdag is het in alle vroegte lekker koel met mogelijk nevel of een mistbank. Maar de zon is meteen van de partij en die heeft er eind juli nog veel zin in. Het warmt rap op. ‘s Middags staat er een score van 30 °C op de thermometers in de stad. Beschouw dit niet als het begin van een nieuwe hitteperiode, maar als een toegift bij hetgeen we achter de rug hebben. Vanaf woensdag is 24 graden namelijk het uiterst haalbare in Zwolle.

Er passeren dinsdag enkele wolkenveldjes. En later ook stapelwolken. Die zijn fotogeniek, maar niemand is er erg van onder de indruk, inclusief de zon. Zo’n stapelwolk zou kunnen uitgroeien tot een bui. Het is echter minder aannemelijk dat dat overdag in Zwolse contreien gebeurt. In de avond neemt de kans wel wat toe.

Het kwik loopt dinsdag op, mede dankzij een zuidenwindje, zwak tot matig van kracht. De warme zuidelijke lucht wordt aangezogen door een lagedrukgebied dat as we speak over Engeland trekt. Dit lagedrukgebied heeft van de Duitse weerdienst de naam Wolfgang gekregen.

Dinsdag transporteert Wolfgang nog warmte naar onze omgeving, woensdag is het koelte, vooral in de bovenlucht, en daardoor onstabiliteit. Dit betekent in theorie: buien. Naar wij vurig hopen wordt deze theorie bewaarheid, puur met het oog op het heersende neerslagtekort, absoluut niet om vakantievierders in de stad te pesten. Dinsdagavond begint de buienkans langzaam te groeien. Woensdagmiddag en -avond is de regenkans het grootst. Onweer behoort tot de mogelijkheden.

Artikel delen: