Reigerstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Reigerstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Zon, wolken en misschien een buitje

Zwolle – Donderdag is het een samenspel van wolken en zon boven de stad. Afhankelijk van de hoeveelheid zonnestraling, warmt het op naar een maximumtemperatuur van 24 graden. Daarbij staat er een matig briesje dat in de loop van de dag van zuidwest naar west draait, windkracht 3. Kans op een bui is er in de middag, maar het blijft waarschijnlijk bij een enkel exemplaar. En er wordt veel minder water geloosd dan woensdag gebeurde.

Het weerstation van Weblog Zwolle in Stadshagen tapte woensdagmiddag bijna 9 millimeter regenwater af en dat in Diezerpoort zelfs 12,7 millimeter. Veel van de regen viel rond 5 uur en binnen een mum van tijd. Behalve degenen die doorweekt zijn geraakt, zal niemand daar rouwig om zijn. Eindelijk weer regen van betekenis in Zwolle. Onweer werd ook waargenomen. Donderdag is het overwegend droog. Bij een gematigde temperatuur is het prima doe-weer.

Zwollenaren die wel eens omhoog kijken, zal het wellicht zijn opgevallen dat er bijna geen gierzwaluwen meer over de stad scheren. Vorige week waren er nog tientallen van deze vliegen– en muggenjagers eersteklas. De gierzwaluwen zijn dus alweer vertrokken. Waarheen? Naar zuidelijke streken, waar het warmer is dan bij ons. Vanwege het moment van vertrek lijkt het alsof ze aan het koele en wisselvallige weer van deze week wilden ontsnappen, maar eind juli / begin augustus is hun normale vertrekperiode.

Voor wie er gevoelig voor is, markeert het wegtrekken van de gierzwaluw het begin van het einde van de zomer. Maar misschien is dit typisch iets voor weerpersonen met een hang naar melancholie… Feit is in elk geval dat de meteorologische zomer over de helft is.

Wij gaan ons niet wagen aan een verwachting voor het gehele resterende deel, maar beperken ons tot maximaal veertien dagen. De huidige weermodellen berekenen een wisselvallige periode met gemiddelde temperaturen voor de tijd van het jaar. Er zijn geen signalen voor een naderende hitte- of koudegolf. Komend weekend is voorlopig de uitzondering met een tijdelijke bovengemiddelde temperatuur, droog weer en flink wat zon.

Artikel delen: