Diezerpoortenplas - Foto: Wouter Steenbergen
Diezerpoortenplas
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: In de middag kans op fikse buien

Zwolle – Vrijdag is een dag met buien. Afgeladen met water zoeken ze een plek om dat te storten. Zwolle is een van de mogelijke locaties waar het kan gebeuren. De buien horen bij lagedrukgebied Wolfgang, dat met zijn centrum diagonaal over het land trekt. Zijn route is ongeveer van Texel naar Nijmegen. Ook aan weerszijden van dat traject worden buien verwacht.

Na een ochtend met veel bewolking en mogelijk al een beetje gespetter, begint vanaf het middaguur het echte kletsnatte werk. Wolfgang, die zijn naam van de Duitse weerdienst heeft gekregen, zorgde de afgelopen dagen in Engeland voor wateroverlast. Ook in onze omgeving moet rekening worden gehouden met een klotsende bak regen. De productiefste buien staan vanaf het middaguur op het programma en er kan hagel en onweer bij zitten. Grote kans dat er op de Diezerpoortenplas plassen komen te staan.

Mocht de zon tussen de wolken door voor voldoende opwarming zorgen, dan stijgt de temperatuur ruim boven de 20 graden. En dat zorgt voor extra activering van de buien. Zoals met alle buien het geval is, valt de regen plaatselijk. Het kan voorkomen dat het op de ene plek hoost, terwijl je ergens anders buiten koffie kunt nuttigen met een Zwollenaartje waarop geen regendruppel neerkomt.

De wind waait zwak uit het zuiden. Bij de passage van Wolfgangs centrum, in de loop van de dag, klapt hij om naar noord. De buiigheid zakt ’s avonds in, maar er blijft veel bewolking. Het kwik daalt naar 15 graden.

Het weekend ziet er goed uit voor iedereen die niet van regen houdt. De kans daarop is namelijk erg klein. En de kans dat Zwolle vol in de zon komt te liggen erg groot. De middagtemperatuur gaat richting een zomers niveau: ongeveer 25 graden. Optimaal stadsvakantieweer.

Maandag en dinsdag worden warm, met 25+ op de thermometer. Wel is er kans op een regen– of onweersbui. Maandag waarschijnlijk de meeste zonneschijn, dinsdag de meeste wolken.

Artikel delen: