Is glasvezel de beste keuze voor internet en tv in Zwolle?

Zwolle – Het grootste deel van Zwolle moet het nog doen zónder glasvezel. Is dit behelpen of valt het allemaal wel mee en is de keuze voor kabel of DSL helemaal zo gek nog niet? In dit artikel een eerlijke blik op internet en tv.

Op Stadshagen en een aantal kleine wijken na is er in Zwolle nauwelijks glasvezel beschikbaar, terwijl omliggende dorpen als Wezep, Hattem en Dalfsen grotendeels verglaasd zijn. In de praktijk blijken zowel glasvezel-, kabel- en DSL-internet elkaar niet veel te ontlopen. Niet iedereen heeft immers behoefte aan extreem hoge snelheden.

Glasvezel wordt over het algemeen als de toekomst gezien voor internet en tv verbindingen. De verbinding is snel, stabiel en kan in de toekomst nog veel sneller worden gemaakt dan op het moment mogelijk is. Snelheden tot 10 Gb (10.000 Mb) zijn hierbij niet vreemd. Of dat nodig is, is de vraag op het moment.

In Zwolle kiest bijna 25% van de mensen die overstappen naar een nieuw abonnement nu voor glasvezel. De gemiddeld bestelde snelheid is echter “maar” 66 Mb. Aan de ene kant wellicht omdat meer snelheid voor een gemiddeld gezien weinig toevoegt. Aan de andere kant blijft dit een overweging in prijs. Men betaalt gemiddeld 41,70 euro per maand voor een glasvezelabonnement in Zwolle. Per Mb per maand betaalt men gemiddeld 0,63 euro.

In Zwolle is men voor de kabel aangewezen op Ziggo, maar liefst 95% heeft een kabelaansluiting in huis. Slechts 17% van de Zwolse overstappers of verhuizers kiest echter voor een kabelabonnement. De gemiddeld afgenomen snelheid ligt verrassend genoeg hoger dan bij glasvezel. Met een gemiddelde van 154 Mb is dit zeker snel te noemen. De prijs is hier dan ook naar; het gemiddelde kabelabonnement in Zwolle kost 49,74 euro per maand en is daarmee bijna een tientje per maand duurder dan glasvezel. Gemiddeld betaalt men voor kabel in Zwolle echter maar 0,32 euro per Mb per maand. Dus wat betreft de verhouding tussen prijs en snelheid blijkt kabel meer waar voor uw geld dan glasvezel.

Het grootste gedeelte van Zwolle kiest nog voor de vertrouwde telefoonlijn als het gaat om een alles in 1 of internet en tv abonnement. Maar liefst 66% van de inwoners die een vaste telefoonlijn hebben, maken hier ook gebruik van. Wat betreft bestelde snelheid ligt het gemiddelde net als bij glasvezel op 66 Mb. Dit blijkt echter niet het maximaal haalbare in Zwolle. De gemiddelde maximaal haalbare snelheid voor VDSL ligt met 113 Mb namelijk op ruim het dubbele, waardoor Zwollenaren in de praktijk in ieder geval de snelheid krijgen waarvoor ze betalen. Wat betreft de prijs betaalt men in Zwolle voor een DSL-abonnement 0,32 euro per Mb per maand, gelijk aan de prijs/snelheidsverhouding van kabel. Zowel kabel als DSL blijken dus nog steeds een erg goed alternatief voor glasvezel.

Artikel delen: