Opbouw Hortensiastraat 1932

Opbouw Hortensiastraat 1932

Zwolle – Deze film uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel geeft een mooi beeld van de bouwactiviteiten in 1932 in Zwolle. Het is een propagandafilm van Bouwmaatschappij Assendorp uit Zwolle en geeft een beeld van bouwactiviteiten met betrekking tot de ontwikkeling van de Hortensiastraat in 1932. Er zijn beelden te zien van de zandwinning uit het Almelose Kanaal, de verwerking in de Wipstrik en de aanvoer in de Hortensiastraat. Beelden van de eerste opbouw, funderingen en balkenlagen van huizen aan de Hortensiastraat. En verder van de aanlevering van veel bouwmateriaal.

De gemeenteraad had tot 1974 het recht om straatnamen in Zwolle te bepalen. Een voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders om een nieuwe straat de naam Hortensiastraat te geven werd niet zonder meer aangenomen.

De Zwollenaren zouden de naam niet uit kunnen spreken was het idee. Kenmerkend voor het Zwols is het wegvallen van de h. ´t  Zal Attensiastraat worden´, zo  veronderstelde de heer Augustijn. Hij stelde voor om de straat Fuchsiastraat te noemen. Mevrouw Stoel was van mening dat het een goede manier was om de mensen te leren de h voor een woord niet weg te laten. Deze straatnaam moest op verzoek van de heer Valeton, een van de raadsleden, door de voorzitter gespeld worden. De bezwaren van de heer  Augustein werden niet door de meerderheid van de gemeenteraad gedeeld. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 14 juni 1926 met zestien tegen vier stemmen kreeg de Hortensiastraat zijn naam. (Bron: Zwols Historisch Tijdschrift 1992 nummer1)

Video 1
Video: Opbouw Hortensiastraat, 1932 (BB05642) door Historisch Centrum Overijssel
Artikel delen: