Thomas à Kempisstraat - Foto: Wouter Steenbergen
Thomas à Kempisstraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Drukkend warm, later kans op fors onweer

Zwolle – Vrijdag komt lucht naar ons toe die warm en vochtig is. Dat zijn twee ingrediënten voor buien. Die lucht wordt vanuit het zuidwesten hierheen gestuwd. En inderdaad moet vanaf de middag rekening worden gehouden met buien boven de stad. Ze laten mogelijk een flinke plens regenwater achter. Tevens is er kans op hagel en stevig onweer. Voor het zover is, is in de ochtend de zon nog even zichtbaar achter wolkensluiers, alsof hij door matglas schijnt.

De bewolking wordt dikker en dikker, en misschien dalen er al een paar regenspatjes neer. Bij een zwakke tot matige zuidoostenwind en een hoge middagtemperatuur van zo’n 26 graden voelt het drukkend warm aan. De buien worden in de middag en het begin van de avond actief. Zoals wel vaker in dit soort buiensituaties, variëren de verwachte neerslaghoeveelheden sterk. De berekeningen lopen uiteen van 5 tot 40 liter regen per vierkante meter.

Toegegeven, dat is zo’n breed spectrum dat het weinigzeggend wordt. Laten we het erop houden dat er veel tot héél veel regen kan vallen. Al kan bij buien evenmin worden uitgesloten dat het meeste naast en niet in Zwolle neerkomt…

De buien deactiveren in de loop van de avond en het klaart op. De minimumtemperatuur in de nacht naar zaterdag is met 18 graden aan de hoge kant.

Zaterdag valt op door veel wind. Dat begint al in de ochtend: windkracht 4. En in middag staat er windkracht 5, een krachtige zuidwestenwind, met windstoten. Aan de kust kracht 8, stormachtig. Dit is bijzonder voor de maand augustus. Daarbij vrijwel droog. De zon heeft veel ruimte tussen de voortjagende stapelwolken door. Het kwik probeert 25 graden te halen, wat misschien wel lukt in sommige Zwolse achtertuinen die beschut liggen tegen de zuidwester.

Zondag minder wind, maar toch nog kracht 4. Het blijft droog en er is veel zon bij 25 graden.

Artikel delen: