Geert Grootestraat - Foto: Wouter Steenbergen
Geert Grootestraat
Foto: Wouter Steenbergen

Het weer: Uitwaaien bij steeds meer zon

Zwolle – Zaterdag is een ideale dag voor Zwollenaren die lekker willen uitwaaien. En daarbij niet koud en nat willen worden. Dat gaat lukken, want het wordt onder een zonnetje 24 graden en het blijft op een enkel buitje na droog. We starten meteen al met een energieke wind uit het zuidwesten en die trekt in de middag verder aan naar windkracht 5. Dat betekent een gemiddelde windsnelheid van zo’n 35 km/u.

Lijkt niet veel? Als je stilstaat met je neus in de wind, voelt het alsof je al een vaartje van 35 km/u hebt. Daarnaast worden windstoten tot ongeveer 60 km/u verwacht, aan de Hollandse kust tot 90 km/u. Meestal krijg je bij zo’n wind een grijze wolkenlucht en regen cadeau. De bijzondere combinatie op zaterdag van een krachtige wind en uitgebreide perioden met zon hebben we te danken aan een lagedrukgebied genaamd Yap.

Yap trekt van Ierland naar Schotland en heeft aan zijn zuidflank een groot windveld, dat hij ook over onze omgeving uitwerpt. Zonnestralen kruisen wolkenvelden en stapelwolken, maar de zon krijgt meestal voorrang van Yap. De kans op een bui wordt in de loop van de dag alleen maar kleiner. De windsnelheid daalt in de avond langzaam en het klaart breed op. In de nacht naar zondag koelt het af naar 15 graden.

Zondag is de beste dag van het weekend voor de softere types onder ons die minder wind prefereren. Er staat nog wel een windkracht 4 uit het zuidwesten. Een matige wind, die merkbaar ingetogener is dan op zaterdag. Stapelwolken en zon hebben het voor het zeggen. De regenkans is minimaal.

De forse onweersbuien die we aankondigden voor vrijdag zijn uitgebleven. Ook in de rest van het land kwam het nauwelijks tot onweer, tegen de aanvankelijke berekeningen van veel weercomputers in. Met regenbuien kreeg Zwolle wel te maken. De twee weerstations van Weblog Zwolle ontvingen overdag ruim 5 millimeter (Stadshagen) en ruim 6 millimeter (Diezerpoort) in hun regenmeters. Bij gebrek aan zon bleef de temperatuur op beide stations net boven 22 graden steken.

Artikel delen: