Meteoor - Foto: OpenClipart-Vectors (Pixabay)
Meteoor
Foto: OpenClipart-Vectors (Pixabay)

Verhoogde kans op vallende sterren boven Zwolle

Zwolle – Om ‘s nachts meteoren te zien, is vaak veel geduld nodig. Maar momenteel verschijnen er aan de nachthemel meer dan normaal. Het is zelfs een zwerm meteoren met de naam Perseïden, die jaarlijks rond half augustus zijn hoogtepunt heeft. Meteoren worden ook wel ‘vallende sterren’ genoemd. Het zijn echter geen sterren maar kleine deeltjes – vaak gruis dat oude kometen hebben achtergelaten in de ruimte – die met zeer hoge snelheid in de atmosfeer van de aarde terechtkomen. Daarbij lichten ze op.

De snelheid van de Perseïden is ongeveer 60 kilometer per seconde. Door de wrijving met de lucht veroorzaakt zo’n deeltje op een hoogte van 80 tot 120 kilometer een kortdurend lichtspoor, dat aan de nachthemel te zien is. Dat lichtspoor kan best spectaculair zijn. Ze zijn met het blote oog waarneembaar en soms zijn ze feller dan de sterren aan de hemel. Het gunstigste moment om Perseïden te zien, is in de nacht van 12 op 13 augustus rond 4 uur ‘s ochtends. Dan is het hoogtepunt van de meteorenzwerm. Het moet wel helder zijn, anders blijven ze onzichtbaar achter de wolken. Gelukkig is er drie dagen voor en na het hoogtepunt op 13 augustus ook verhoogde activiteit van meteoren.

Onder goede omstandigheden kunnen tientallen meteoren per uur worden waargenomen. Dit jaar is de bijna volle maan helaas een beetje spelbreker. Door het maanlicht zijn de minder felle meteoren niet zichtbaar. Maar er blijven nog genoeg over die wel te zien zijn. De meeste meteoren van de Perseïden-zwerm verschijnen na middernacht aan de noordoostelijke hemel. Ze komen schijnbaar uit het sterrenbeeld Perseus, vandaar de naam Perseïden.

Een goede manier om meteoren te zien is gewoon recht omhoog kijken, nadat het donker is geworden. Om niet continu met je hoofd in je nek te hoeven staan, kun je het best vanuit een ligstoel waarnemen. Op een donkere plek buiten de stad is nog beter. De nachten worden fris, dus is het aan te raden om je warm aan te kleden of in een slaapzak te gaan zitten. Kijk niet in de richting van de maan, want in zijn buurt zijn meteoren moeilijk zichtbaar. Volhouders zien de meeste meteoren!

Artikel delen: