GGD verheugd over toename testen SOA

Zwolle – De GGD Regio IJssel-Vecht is verheugd over de toename van het aantal mensen dat zich laat testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). In 2007 hebben in totaal 1486 mensen zich bij de GGD laten testen op een SOA. Dat is 13 procent meer dan in 2006, toen ging het om 1319 mensen.

Een echte, duidelijke aanwijsbare oorzaak, is volgens de GGD niet te aan te geven, omdat testen ook bij huisartsen gedaan kunnen worden. “De meeste mensen die zich bij ons laten testen op een SOA, doen dat omdat zij zich zorgen maken, nadat zij een onveilig seksueel contact hebben gehad. Er is dus sprake van meer bewustwording. Daarnaast rust er blijkbaar toch steeds minder een taboe op, om je te laten testen”, aldus GGD sociaal verpleegkundige Harriëtte Bruins.

SOA-spreekuren

De GGD kent speciale SOA-spreekuren. Deze zijn anoniem en vinden elke maandagochtend van 9.00 uur tot 12.00 uur, woensdagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur en vrijdagochtend van 9.00 uur tot 12.00 uur plaats in het gebouw van de GGD Regio IJssel-Vecht aan de Zeven Alleetjes 1 in Zwolle.    
Op het SOA-spreekuur kunnen mensen uit de risicogroepen, jongeren, mannen die seks hebben met mannen, mensen met veel wisselende contacten, prostituees en prostituanten en drugsgebruikers, zich gratis en anoniem laten testen op verschillende SOA en een behandeling krijgen.

De 13 procent stijging komt overeen met de landelijke cijfers die het RIVM vorige week presenteerde. Ook landelijk steeg het aantal mensen dat zich op SOA liet testen met 13 procent.

In totaal werd bij de GGD Regio IJssel-Vecht 15,7 procent van de onderzochte mensen een SOA gevonden. Dat is een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor, toen bij 13,4 procent van de onderzochte mensen een SOA werd geconstateerd. Een verklaring zou kunnen zijn, dat hoe meer testen er worden uitgevoerd, hoe groter de kans is dat het aantal SOA toeneemt. Overigens stabiliseert landelijk het percentage gevonden SOA.

Chlamydia

Chlamydia is nog steeds de SOA die het meeste voorkomt. Bij ruim 12 procent van de geteste mensen werd chlamydia gevonden. Deze ziekte kan bij vrouwen onvruchtbaarheid veroorzaken. Dat is een lichte stijging vergeleken met 2006. Landelijk ligt het percentage op 10 procent. Gonorroe, ook wel druiper genoemd, is de SOA die na chlamydia het meeste voorkomt. Deze komt voornamelijk voor onder mannen die seks hebben met mannen.

Veilig vrijen

Veel SOA veroorzaken geen of nauwelijks klachten. Daardoor merk je vaak niet dat je een SOA hebt en kun je ongemerkt anderen besmetten. SOA gaan nooit vanzelf over, maar gelukkig zijn de meeste eenvoudig te behandelen. Door een condoom te gebruiken tijdens het vrijen kun je een SOA voorkómen. De GGD Regio IJssel-Vecht geeft op allerlei manieren voorlichting. Kijk hiervoor op www.rijv.nl/ggd of op www.vrijlekker.nl (site van GGD Amsterdam).

Artikel delen:

Reageer