‘Belgische’ finale Nederpopprijs in Zwolle

Zwolle – De finale van de Nederpopprijs (de prijs voor Nederlandstalige pop en rock) kleurt dit jaar zwart, geel en rood: maarliefst vier Vlaamse bands zijn geselecteerd voor de eindstrijd die vrijdag 16 mei in het Zwolse poppodium Hedon plaatsvindt. Amoebe, ContraBand, De Fanfaar en Lander zijn de gelukkigen. De vijfde finalist, door de bezoekers van de populaire internetsite ongekendtalent.nl gekozen, is Ragtag & Bobtails uit Apeldoorn.

Dat de Nederpopprijs inmiddels ook bij de Vlamingen bekend is, merkte de organisatie al bij de voorinschrijving. Het aantal Belgische bands, dat wilde meedingen naar de prijs, groeide naar 16 – op een totaal van ruim 80 inschrijvingen. In 2007 won de Antwerpse Hannelore Bedert de Nederpopprijs. In 2006 was Zebra uit Groningen de beste en in 2005 won Piepschuim  uit Nijmegen.

De jury was nagenoeg unaniem in het oordeel: de inzendingen en optredens (waarbij werd gelet op instrumentbeheersing, compositie, muzikaliteit, potentie en podiumpresentatie) van de Vlamingen liet weinig ruimte over voor hun Nederlandse vakbroeders. Overigens waren de semifinales van een hoog niveau: ook de Nederlandse bands gooiden hoge ogen met hun optredens waarvan de jury onder de indruk was. De voorrondes vonden plaats in Deventer, Antwerpen, Breda en Amersfoort.

Ragtag & Bobtails verdienden hun plek door de stemming op OngekendTalent.nl: zij behaalden 30 procent van de stemmen. Hiermee stak de formatie met kop en schouders boven de rest uit.

De finalisten:

Amoebe

Woonplaats: Schepdaal (B)

Genre: Rock

Internet: www.amoebe.be

 

ContraBand

Woonplaats: Gent (B)

Genre: Kleinkunstpop

Internet: www.contraband.be

 

De Fanfaar

Woonplaats: Halle (B)

Genre: Dialectpop

Internet: www.defanfaar.be

 

Lander

Woonplaats: Sint-Andries (B)

Genre: singersongwriter

Internet: www.lander.fm

 

Ragtag & Bobtails

Woonplaats: Apeldoorn/Amsterdam

Genre: Hiphop/jazz

Internet: www.ragtagandbobtails.nl

De winnaar van de Nederpopprijs krijgt € 2.500,- en een plek op het enige Nederlandstalige popfestival Van Eigen Bodem; zaterdag 5 juli 2008 in Zwolle.

De finale in popcentrum Hedon in Zwolle, vrijdag 16 mei, is gratis te bezoeken. Aanvang: 20.00 uur. Festival Van Eigen Bodem vindt plaats op 5 juli 2007 (15.00-1.00 uur) op het evenemententerrein Park De Wezenlanden in Zwolle.

Artikel delen:

Reageer